Kültür Sanat

Kurt Seyt ve Shura romanı, Rusya’da “The Yainaya Polyana Literary Prize” edebiyat yarışmasına aday seçildi

Nermin Bezmen ‘ in ′′ Kurt Seyit ve Shura ′′ romanı, yaklaşık kırk kez yazarın anavatanında yeniden yayınlandı.


Yazar Nermin Bezmen sosyal medyada yaptığı açıklamada Kurt Seyt & Shura romanım, Rusya’da “The Yainaya Polyana Literary Prize” edebiyat yarışmasına aday seçilmiş.. 20 ülkeden 43 kitabın ön seçimle girdiği bu yarışmada bu özel romanımın yer almasının mutluluğuyla, sevgili yayıncım Olga Tublin’e ve muhteşem tercümanım Apollinaria Avrutina’ya yürekten teşekkür ediyorum.

Yazar Nermin Bezmen kimdir?


Nermin Bezmen, 1954 senesinde Antalya’da dünyaya geldi.
İlköğrenimini Maçka İlkokulu’nda tamamladıktan sonra Atatürk Kız Lisesi’nde okumaya başladı.
Burada son sınıftayken AFS bursu ile Amerika’ya gitti. Türkiye’te döndükten sonra Sultanahmet Sevk ve İdarecilik Yüksek Okulu’na kayıt oldu. Buradaki eğitimini 1974 senesinde bitiren Nermin Bezmen, 1975 senesinde yanında çalıştığı iş adamı Pamir Bezmen ile nikah masasına oturdu. Bu birliktelikten isimleri Pamira ve Cazım olan iki evlatları oldu.
Yönetici sekreterliği, Türk el sanatları, resim, şiir ve sonunda yazar olarak kariyerine devam eden Nermin Bezmen, ilk romanını 1991 senesinde kaleme aldı.
Anne tarafından dedesi olan Kurt Seyit ve onun babası olan Mirza Mehmet Eminof’a kadar, aile geçmişini kitap haline getiren Bezmen, 1992 senesinde basılan ilk kitapta 1916 senesinde dedesi Kurt Seyit’in, Rus Shura ile yaşadığı aşkı ve 1918 senesindeki Bolşevik Devrimi öncesinde, ordunun bozguna uğradığı Karpatlar Cephesi’nde olanları, Kurt Seyit’in St. Petersburg’a dönmesini ve Shura ile Sinop, oradan da İstanbul’a gidişini anlattı. Kitabını yazmak için anneannesi olan Murka’dan dinlediklerini kullanan Nermin Bezmen, bunun dışında çok sayıda kitap ve dergi araştırması yaptı.
2009 senesinde ilk eşi Pamir Bezmen vefat etti. Nermin Bezmen, 2015 senesinde oyuncu Tolga Savacı ile ikinci evliliğini yaptı.

Eserleri:
Zihnimin Kanatları
Mengene Göçmenleri
Turkuaz’a Dönüş Bilge Nadir-Nevzat’ın Anılarından Asil Nadir Gerçeği (Derleyen: Nermin
Bezmen, Tercüme: Pamir Bezmen),
Uyandıran Aşk
Kırk Kırık Küp (Hikayeler)
Kurt Seyt ve Shura
Bir Gece Yolculuğu
Kurt Seyt & Murka
Bir Duayen’in Hatıratı: Fuad Bezmen, (Derleyen: Nermin Bezmen)
Sır
Aurora’nın İncileri
Sırça Tuzak
Bizim Gizli Bahçemizden
Gönderilmeyen Aşk
Şeytanın İflası
Hayal Takımı
Dedem Kurt Seyit ve Ben


Kurt Seyt ve Shura Kitap Açıklaması

Edebiyat dünyasına ‘Uyandıran Aşk’ isimli şiir kitabı ile adım atmış olan Nermin Bezmen, bu kez Çarlık Rusyasının debdebeli yaşantısından Bolşevik ihtilali ile İstanbul’a sürüklenen hayatları anlatıyor. 1892’nin Yalta’sından St. Petersburg’un saltanat günlerine Karpatlar cephesinden ihtilalin cehennemine ve nihayet işgal altındaki İstanbul’a, 1920’lerin Pera’sına, macera dolu bir yolculuk yapacaksınız. Onlarla beraber politikaların, troykaların sihirli alemini, ihtilalin acımasızlığını, parçalanmış Osmanlı İmparatorluğunun son günlerini yaşayacaksınız. Kurt Seyt: Mirza Eminof’un oğlu olarak servet ve ünvanla doğmuştu. Yakışıklıydı, hırslıydı, cesurdu. Çar Nikola’nın Muhafız Alayında genç bir Üsteğmen oluşu onu bolşeviklerin ölüm listesine dahil etmişti. Kaçarken getirdiği bir taka dolusu silahı Mustafa Kemal’in Kuva-yi Milliyesine teslim ettiğinde, karşılık istemeyecek kadar gururluydu. Hayatına sıfırdan başlarken elinde kalan serveti sadece gururu ve aşkıydı. Shura: Tchaikovsky nağmelerinin romantizmi ile sarılmış karlı bir Moskova gecesinde, henüz onaltısındayken saf güzelliği, beklentisiz aşkı ile Seyit’in dünyasına girdi. Ailesinin ünvanı, serveti onun da ülkesinde kalmasına yardımcı olamadı. Sevdiği erkekle atıldığı bu macerada bir daha hiç göremeyecekleri vatanlarının, ailelerinin, artık yaşamayacakları geçmişlerinin hasretlerini birbirlerinin aşklarında dindirmeye çalıştılar. Büyük bir aşkın, harbin, ihtilalin, hasret ve hüzünlerin hikayesi ile okuyucuyu baştan sona kendine has bir tat, merak ve heyecanla sürükleyen, uzun süren araştırmaların gerçekçilikte aktarıldığı bir roman, ‘Kurt Seyt ve Shura.’

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest