GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

4 Nisan 1953 DUMLUPINAR FACİASI – İsmail CİNGÖZ

4 Nisan 1953 DUMLUPINAR FACİASI

İsmail CİNGÖZ

Dumlupınar Denizaltısı, I. İnönü Denizaltısıyla beraber 1 Nisan 1953 tarihinde Gölcük Deniz Ana Üst Komutanlığı’ndan çıkarak Ege Denizi’nde NATO tatbikatına katılmıştır.

Tatbikat sonrası, I. İnönü Türk Denizaltısı ile TCG Dumlupınar Türk Denizaltısı, 3 Nisan’ı 4 Nisan 1953’e bağlayan gece, Çanakkale Boğazı, Nara Burnu açıklarında yer alan Akbaş Feneri’nden yarım mil mesafede seyir halindeyken, İsveç yük gemisi Naboland, saat: 02.15’te Dumlupınar Denizaltısına ön taraftan şiddetli bir şekilde çarpmıştır.

Dumlupınar Denizaltısı kaporta kısmından su alarak kısa sürede burnunun üzerine batmaya başlamıştır. Toplam 96 kişilik mürettebatı bulunan Dumlupınar’ın güvertesinde bulunan 8 mürettebatı denize düşmüş ve 2’si pervaneye takılarak, biri boğularak şehit olmuştur.

Olay yerine ilk olarak Gümrük Motorugelmiş ve sağ kalan 5 personeli Çanakkale’ye götürülerek hastaneye yatışlarını sağlamıştır. Bu arada Dumlupınar Denizaltısı, içerisinde kalan 81 mürettebatı ile inanılmaz derecede hızlı batmıştır. Olay mahalline gelen kurtarma ekiplerinin zamanla yarışırcasına başlattıkları çalışmalarda barometrenin 267 kadem göstermesi denizaltındaki havanın ancak 72 saat yeteceğini göstermiştir.

Dolayısı ile 72 saat dolmadan “çan” denilen kurtarma aracının denizaltıya indirilmesi ve dalgıçlar tarafından denizaltı kurtarma kapağına sabitlenmesi gerekmekteydi ancak yoğun hava muhalefetleri ve ters akıntılar içerisinde 72 saat aralıksız devam eden kurtarma çalışmalarına rağmen, 81 Kahraman Türk Askeri kurtarılamamış ve Şehit olmuştur.

Kahraman Şehitlerimizin Ruhları Şâdolsun.

                               :

İsmail CİNGÖZ; Uluslararası Siyaset Uzmanı/M.A. – BULTÜRK Ankara Temsilcisi, TDPB Basın Kulübü Başkanı. [email protected]

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest