Kültür Sanat

Tataristan Cumhuriyetinin başkenti Kazan’da “hüsn-i hat sergisi” açıldı.

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da “hüsn-i hat sergisi” açıldı.

Kazan'da 'hüsn-i hat sergisi'
Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da “hüsn-i hat sergisi”

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti‘nin başkenti Kazan’da “hüsn-i hat sergisi” açıldı.

Kazan Kremlini’ndeki Kul Şerif Camisi’nde bulunan İslam Medeniyeti Müzesi’ndeki sergide 9’u Türk hattatlara ait 30 eser yer alıyor.

 Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da "hüsn-i hat sergisi"
Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da “hüsn-i hat sergisi”

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Dr. Halit Eren, açılışta yaptığı konuşmada, Tataristan ile IRCICA arasındaki iş birliğinin çok eskilere dayandığını belirterek, Kazan’da bugüne kadar birçok sergi açma fırsatı bulduklarını söyledi.

 Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da "hüsn-i hat sergisi"
Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da “hüsn-i hat sergisi”

Tataristan’da hat sanatına büyük ilgi olduğunu, bundan memnuniyet duyduklarını kaydeden Eren, uzun yıllardan bu yana Tataristan Kültür Bakanlığı ve Rusya Federasyonu’ndaki akademik müesseselerle akademik çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

 Kazan'da "hüsn-i hat sergisi"
Kazan’da “hüsn-i hat sergisi”

Törene Eren’in yanı sıra Türkiye’nin Kazan Başkonsolosu Ahmet Sadık Doğan, Kazan Kremlini Açık Hava Müzesi Genel Müdürü Zile Veliyeva, Kul Şerif Camisi İmamı İlfar Hasanov ve başkent sakinleri katıldı.

Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından açılan sergi, iki ay ziyarete açık kalacak.

TRTAVAZ

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

One thought on “Tataristan Cumhuriyetinin başkenti Kazan’da “hüsn-i hat sergisi” açıldı.

  • Ihsan Akmal

    Türkiye’nin Kazan Başkonsolosu Ahmet Sadık Doğan Kazanda Orta Kaban gölü kıyısında Başkonsolosluk ikametgâh projesini başaramadı.
    Sayın Başkonsolosun Kazanda çalıma süresinde tek bir önemli şeyi tamamlayamadı. Daha önceden “BUSINESS Online” yaptığı röportajda Ahmet Sadık Doğan, başkonsoloslukta çalışırken asıl amacı ve görevi Kazan’da bir Türk kültür merkezi açmaktı. “Benim için bu, bir konsolosun konutu inşa etmekten daha önemli” demişti. “Orta Kaban gölü kıyısındaki ev” olarak bilinen Türk kültür merkezinin, Orta kaban kıyısında inşaat edilmesi bekleniyordu. “Biz tamamen yerel otoritelerin kararına bağlıyız, ancak devletler arasında böyle bir arazi tahsisi karşılıklı şartlarla gerçekleşiyor. Bazı ülkelerdeki bir elçilik veya konsolosluğa arsa verilirse, o zaman Türkiye’de bu ülkenin temsilcilerine de arsa tahsis edilir ”demişti.
    Ancak, Başkonsolosunun açıkladığı gibi, Türk kültür merkezinin hala açık olmadığı için Tataristan Cumhuriyeti’nin hiçbir suçu yoktur. Doğan, “Aksine, Tataristan’ın tarafında bir engel yok” dedi. Ancak Rusya’da bir kültür merkezinin açılabilmesi için her iki tarafın da ortak rıza göstermesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda, Sayın Doğan, böyle bir merkezin Moskova’da zaten bulunduğunu ve Rusya’da başka bir yere açılanların da mutlaka Kazan olması gerektiğini belirtti. Anlaşılan, Moskova ve Ankara henüz bu konuda doğrudan bir anlaşmaya varmamışlar.

Yorumlar kapatıldı.

Pin It on Pinterest