GenelGüncelKırım TarihiKültür Sanat

Kırım Tatarları Rusya’ya yaklaşıyor

Kırım Tatar halkının kurultayında olağanüstü bir oturum, Kırım’ın yerli halkının geleceğini inşa edeceğini gösterdi. Kırım Tatarları, yarımadanın Moskova zamanına geçiş arifesinde, şimdi Kremlin’in etrafındaki saati kontrol etmeyi umursamadıklarını ima etti.

Simferopol’den gazeteci Zair Akadyrov

kırım tatar milli meclisi

Fotoğraf: EPA / UPG

Kazan Tatarları ve Putin faktörü

Kurultay (eskiden orantılı olarak seçilen 250 delegeden oluşan ulusal bir kongre), Cumartesi günü eski Kırım Hanlığı Bakhchisarai’nin başkentinde, onların önemine göre, 1917’de (Şubat Devrimi’nden sonra) ve 1991’de benzer toplantılarla aynı seviyeye geldi SSCB’nin çökmesi), sürmekte olan süreçleri dikkate alan Kırım Tatarlarının önceliklerle belirlendiği yıllardır. Birleşmiş Milletler tarafından yasadışı olarak kabul edilen Kırım’ın Rusya’ya katılımı bir sonraki Kurultay için çok önemli bir fırsattı.

23 yıldan bu yana ilk kez – Kırım Tatarlarının tarihi vatanlarına dönüşünden bu yana – ulusal kongre Simferopol’da yapılmamıştır. Birisi bununla tarihsel bir bağlantı gördü, ama o zaman zaten 1917’de olduğu gibi Khan Sarayı’nda toplanmalıydı, bölge Kültür Evi’nde değil. Organizatörler LB.ua’ya söyledilerBakhşizara’da bir kongre düzenlenmesi kararının daha fazla güvenlik önlemleri alması gerektiğine dikkat çekti, çünkü Kırım başkentinin bazı yerlerinde hala “Kırım Özerk Cumhuriyeti hükümdarları” ve “öz savunma birimleri” var. Bu varsayımsal olarak yerel çatışmalara neden olabilir. Ayrıca, Bakhişisaray Kaymakamlığı devlet idaresine, olayın bir dereceye kadar aşılmadan yapılmasını garanti eden etnik Kırım Tatar İlmi Umerov başkanlık ediyor. Ancak Kurultay’dan birkaç saat önce botu gevşetmek için belirli girişimlerde bulunuldu, kışkırtıcı duyurular Kırım Tatarlarının “Kırım Tatarları” nın Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’ya kimsenin Kırım’daki her şeyi dikkate almadıklarını düşünmesini istemediğini göstermek istediği gibi Bakhchisarai’ye gitmeye çağıran sosyal ağlarda yayılmaya başladı. Rusya’ya katılmaya karşı. ”

Bakhchisarai’deki Kurultay arifesinde de açıkça Kırım Tatarlarına yönelik broşürler çıktı. Bunlardan bir yandan, Rusya’da bir etnik köken olma avantajları hakkındaki tezler sunulmuş, bir yandan da Ukrayna’da yaşayan Kırım Tatarlarının yaşadığı en ciddi sorunlar listelenmiştir.

Diğer şeylerin yanı sıra, “hükümette etnik ayrımcılık, yasa uygulayıcı, Kırımdaki adli ve diğer organlar”, “sınırdışı düzenlemeleri için yetersiz harcamalar”, “Kırım Tatarlarının haklarının restorasyonuna ilişkin yasaların bulunmaması” ve benzerlerinden bahsetti. daha büyük boyutta ).

Birkaç hafta önce, böyle bir propaganda broşürünün varlığını hayal etmek zor olurdu, çünkü Kırım’ın kendiliğinden tayin edilmesi konusundaki referandum arifesinde, Temyizindeki Mejlis, Ukrayna’nın varoluş sınırını yabancı bir devlet tarafından ilhak edilmesini kınayan, egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanıdığını onayladı. Kırım Tatarlarının çoğu ülkenin bütünlüğünü destekledi ve Ukrayna bayrakları altındaki askeri varlığa karşı çıktı , halk oylaması görmezden geldi.

Kırım Tatarları, 26 Şubat'ta Verkhovna Rada'nın surlarının yakınında toplandı
kırım

Fotoğraf: EPA / UPGKırım Tatarları, 26 Şubat’ta Verkhovna Rada’nın surlarının yakınında toplandı

Bugünlerde pek az bir şey söylememekle birlikte, Kurulat’ın kendisinde bile Ukrayna yanlısı duygulara benzemiyordu. Sahnede, önceki yıllarda olduğu gibi, sadece sarı blakitnye yoktu, sadece – Kırım Tatar bayrakları ve toplantı başlamadan önce – Ukrayna marşı yapılmamıştı. 20 Mart’ın başlarında Ukrayna bayrağının Simferopol’deki Mejlis binasından açıklama yapılmadan çekildiği dikkat çekiyor. Şimdi sadece Kırım Tatar bayrakları var.

Konukların bileşimi de dikkat çekicidir. Daha önce Kiev’den üst düzey yetkililer, halkın milletvekilleri veya Ulusal Demokratik güçlerin eylemcileri Kurultai’de kesinlikle vardı, o zaman bu sefer orada yoktu. Tabii ki, Cumhuriyetçi Devlet Konseyi’nin Kiev’den yüzlerce politikacının yarımadaya girmesini yasaklama kararına değinilebilir . Cumhurbaşkanlığı adaylarıyla belirlenen Ukrayna partilerinin kongrelerine başvurabilirsiniz.

Aynı zamanda, Kurultai’deki Rus tarafı Tataristan Devlet Başkanı Rustam Minnikhanov (aşağıdaki fotoğrafta soldan üçüncü) ve Rusya Müftü Konseyi başkanı Ravil Gainutdin (fotoğraftan ikinci) tarafından temsil edildi. Şirket, daha önce konuşmasında Mejlis’in faaliyetlerini eleştiren Kırım Cumhuriyeti Birinci Başbakan Yardımcısı Rustam Temirgaliyev’den (soldan dördüncü) oluşuyordu .

kırım

Fotoğraf: Majlis

Kurultai’nin bu kez seçeceği yol, Kırım Tatarı Mejlis Başkanı Refat Chubarov’un konuşmasıyla derhal netleşti . Kurultay’ın taslak kararına göre , Kırım Tatar halkının tarihi bölgesinde ulusal-bölgesel özerkliğini yaratmaya yönelik siyasi ve yasal prosedürlerin başlamasının Kırım’da açıklanacağını söyledi . Koltuklarından yükselen delegeler bu sözleri uzun süre alkışlayarak karşıladılar. Ancak Mejlis başkanı, bunun Ukrayna mı yoksa Rusya’nın bir parçası mı olacağını belirtmedi.

Daha sonra konuşan Tataristan cumhurbaşkanı, Rusya’nın Kırım Tatarlarını arayışlarında desteklemeye hazır olduğunu açıkça belirtti.

“Biz seninleyiz ve Kırım Tatarlarının kaderinin yanı sıra Kırım’da gerçekleşen her şey bize kayıtsız değil. Minnikhanov kürsüden, Kırım Tatarlarının yaşamını daha değerli hale getirecek pozisyonları geliştirmemiz çok önemli. “Doğru pozisyonu seçmemiz gerekiyor, böylece daha sonra kaderin bize sağladığı her an pişman olmak zorunda kalmayacağız”

Konuşmasında, 18 Mart’ta yaptığı bir konuşmada, Kırım Tatar halkının rehabilitasyon sürecini tamamlama sözü veren Vladimir Putin’i hatırladı.

“Ona (Putin) Kurultay’a davet edildiğimi söyledim. Minnnikhanov, taleplerinizi, sözlerinizi ve gelecek için seçeneklerinizi çok dikkatli dinlememi istedi. ” Tataristan başkanı, Chubarov’un ondan Rusya Federasyonu başkanı ile bir toplantı düzenlemesini istediğini söyledi.

Refat Chubarov, Kırım Tatarları Mejlis Başkanı
refat çubar

Fotoğraf: Majlis Refat Chubarov, Kırım Tatarları Mejlis Başkanı

Daha sonra, muhabirlerle iletişim halinde Mufti Konseyi başkanı, Kırım Tatar özerkliğinin yaratılmasına karşı tutumu hakkında bir soruya cevap vererek, daha belirgindi: “ Kırım Tatar ulusal özerkliği oluşturmak çok kolaydır. Bu kesinlikle zor değil, sanırım temsil etmiyor. Bu nedenle bugün Kurultai’de Kırım Tatar halkı geleceklerini düşünüyor ve bu doğru. ”

Tatar VIP konukları tarafından Rusya Federasyonu’ndan gelen mesajların Kurultay delegelerine ilham verdiği söylenemez. Saki bölgesel mejlis başkanı Eskender Bilyalov, Putin’e Kırım Tatarlarını topladığı için teşekkür etti. Fakat hemen bunun ironi olduğunu açıkça belirtti. Tüm delegeler bunu hemen anlamadılar ve bu nedenle meslektaşlarını bir ıslıkla karşıladılar. Bazı delegeler açıkça, özerkliğin kurulmasına ilişkin taslak kararın “Ukrayna’nın bir parçası” ifadesini göstermesini istedi. Örneğin, bu pozisyon Simferopol bölgesinden Jalil Ibraimov tarafından yapıldı. LB.ua ile yaptığı röportajda, Ibraimov’un Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olarak kalması gerektiğine inandığı için delegelerin en az% 80’inin teklifini destekleyeceğinden emin olduğunu belirtti.

Gelecekteki bir kararda yarımadaya ait olma konusunu açıklığa kavuşturmamakta ısrar edenler, ulusal kongreye katılanları duyguların daha az rehberlik görmesini ve konulara aykırı bakmalarını istedi. Bunların arasında sürpriz yapmak gerekirse, modern Kırım Tatar hareketindeki sözde şahinlere atıfta bulunulan Alushta bölgesel Mejlis Enver Arpatly’nin başkanı vardı.

Sonuç olarak, neredeyse beş saat süren taslak karar müzakeresinin kabulüyle sona erdi: Salonda bulunan 217 delegenin 212’si (Kurultai’de toplam 250) lehte oy kullandı, 1 oy kullandı ve 4’ü çekimser kaldı.

kırım tatar milli meclisi

Fotoğraf: Majlis

Bu nedenle, BM Yerli Halkların Haklarına İlişkin Deklarasyona (yerli halkın kendi kaderini tayin etme, özerklik ve özyönetim yapma hakkını sağlar) dayanarak, Kırım Tatar halkının tarihsel topraklarında özerkliğini yaratma (geri yükleme) için siyasi ve yasal prosedürlerin başladığını duyurdu. – Kırım’da. 

Rada, Kırım’da yaşayan Kırım Tatar halkını tanıdı

Aynı zamanda Mejlis’e “Uluslararası örgütlerle – BM, Avrupa Konseyi, AB, AGİT, İİT, devletlerin parlamentoları ve hükümetleri ile Kırım Tatar halkının tarihi bölgeleri üzerinde kendi kaderlerini tayin etme hakkını sağlama konularında” girmeleri emredildi. Ek olarak Kurultay, bu uluslararası kuruluşları Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkını desteklemeye çağırdı.

Refat Chubarov’a göre, Ukrayna parlamentosu kabul edilen belgeye ilk cevap veren ve daha sonra herkes: “Ukrayna parlamentosunun mu yoksa diğer komşu devletlerin parlamentolarının mı cevap vereceğini bilmiyorum. Bugün Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkını ilan ettik. ”

refat çubarov

Fotoğraf: Zair Akadyrov

Mejlis Eskender Bariev Üyesi, karara itiraz eden tek üyeydi. LB.ua hakkındaki yorumunda, karar taslağının tartışılması sırasında “bu tarihsel dönemde önemli olan” tekliflerinin dikkate alınmadığı gerçeğini savundu. Özellikle Bariev, Kırım çevresindeki Ukrayna-Rus ihtilafını çözmede üçüncü taraf olarak belgede “Kırım Tatarları” nı belirtmeyi önerdi.

“Çarşaflı güzel metnin hemen peşinde yatan şey:“ ilan et ”- duyurmak ne anlama geliyor? Peki ulusal hareket 60 yıl boyunca ne yaptı? Mejlis 23 yaşında mı? ”Diye açıkladı Bariev.

İş ve Güç

Akşam geç saatlerde incelenen önemli bir konu da cumhuriyet makamlarında işe aday adayların belirlenmesiyle ilgiliydi. Birincisinden farklı olarak, delegeler arasında keskin bir tartışma yaşanmasına neden oldu: bazıları, aksine Kiev tarafından tanınmamış olan Kırım Devlet Konsey Başkanı Vladimir Konstantinov ve Başbakan Sergei Aksenov ile işbirliği yapmamak için konuştu.

İki kampa ayrılan delegeler , geçtiğimiz haftalarda popüler olan Kırım Tatar televizyon kanalı ATR’nin sahibi olan ünlü Kırım Tatar kökenli Rus işadamı olan Lenur İslyamov’u canlandırmaya çalıştı . Kurultay’ın temsilcisi olmasa da, ulusal kongrede kendi destekçileri grubuna sahiptir.

Lenur Islyamov
lenur islamov

Fotoğraf: abinfo.ru Lenur Islyamov

İslyamov, bu durumda Kırım Tatarlarının Kırım ve Rus makamlarıyla işbirliği yapmadan yapamayacağını söyledi. İşadamı, kişisel bir örnekle, delegeleri Rus devletinin karşı çıkanlar ile şaka yapmayacağına ikna etmeye çalıştı.

“Hepiniz ATR’nin ön sırada olduğunu ve ilk darbeyi çoktan attığını biliyorsunuz. Rusya’da iş ile aynı durum, – Islyamov dedi. – Rus pasaportum var ve 19 yıldır Rusya vatandaşıyım. Fakat bugün bütün ailemi Simferopol’a taşımak zorunda kaldım. Moskova özlem ve ihtiyaçlarımızı anlamıyor ”dedi.

İşadamı, büyük devletlerin mücadelesinde Kırım Tatarlarının kayıp yaşayabileceğini ve halkın 30 yıl geriye gideceğini vurguladı.Tüm insanlar muhalif olamaz

Islyamov, “Kırım Tatar halkının vatanseveriyim” diye devam etti. – Bana şimdi söylerseniz: hükümete gidin, başbakan yardımcısı olun, şu anda en yüksek pozisyon nedir. Dayanacağım ve yarın hepinizin korunduğundan emin olacağım. Söyleyin: yarın orada çalışmak zorunda değilsiniz – ayrılacağım. Bütün insanlar muhalif olamazlar … Ben Mejlis’in üyesi değilim ve Kurultay delegesi değilim, çalışabilirim, çalışamıyorum, ama şimdi söylerseniz: gidin, çalışın, bir takım kurun – bir takım kurabilir ve yapabilirim. Mejlis’in başkanı olmak için uzun süre orada kalmayacağım, siyasi hırslarım yok. Görev, hayatta kalmak, tüm girişimlerinizi korumak, böylece bu tarafın ülkemizde korunduğunu biliyoruz. ”

Delegeler bir işadamı alkışladı. Birçok yönden, oylamanın sonuçlarını belirledi. Bu kez delegeler çok oybirliği olmasa da (250’den 157’ye – “için”), Mejlis’e hükümette işe adayları belirleme hakkını verdiler.

Pazar günü bu konunun ele alınması planlandı, ancak temsilci organın üyeleri Salı gününe ertelemeye karar verdi. Kırım Tatar halkının lideri milletvekili Mustafa Dzhemilev’in Pazartesi günü yapılması planlanan BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada acele etmedikleri varsayılabilir .

mustafa abdülcemil kırımoğlu

Fotoğraf: Max Levin

Yine de, LB.ua’ya göre, Mejlis’in üçte ikisinin Konstantinov-Aksenov ile müzakere etmeye başlaması ve Kırım Tatarlarını yetkililere devretmesi yönünde bir eğilim var. Bu ayrıca, Pazar akşamı Rustam Temirgaliyev tarafından Facebook sayfasında açıklanan bilgilerle de belirtilir.

“Gelecek Çarşamba günü, Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi’nin bir oturumunda, Mejlis’in önerisi üzerine Kırım Tatar halkının temsilcileri, hükümet ve parlamentodaki görevlerine atanacak ve aynı zamanda Anayasanın hazırlanmasına ilişkin komisyonun bir parçası olacaklar (Kırım). Lenur Islyamov’un başkan yardımcısı adayı, Reskomnats başkan yardımcısı Zaur Smirnov, Devlet Konseyi başkan yardımcısı Remzi Ilyasov ve Millet Meclisi başkan yardımcısı Safura Kadzhametova adayları dikkate alınacak. Ek olarak, Mejlis Başkanı Refat Chubarov Başkanı ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile görüşme olasılığı tartışılıyor ”dedi. Temirgaliev, birkaç dakika sonra Birinci Başbakan Yardımcısı görevine son verdi, ancak basına sızmayı başardı .

Bunun olacağı konusunda daha az ve daha az şüphe var. Meclis, cumhuriyetin liderliği ile işbirliği konusunda bir karar verilmesi durumunda, Kırım Tatar halkının belirli bir kısmının desteğini kaybetme riski taşıyor. Geçtiğimiz 24 saat boyunca, Kırım Tatarlarının hükümette çalışmasına duyulan ihtiyaçla ilgili sosyal ağlarda sıcak tartışmalar yaşandı: bazıları bunun, sandalyelerin “kendileri” arasında, diğerleri tarafından koşulların öngördüğü ihtiyaçlar arasındaki banal dağılışı gizlediğine inanıyor. Deneme yakın gelecekte gerçekleşecek, ancak Mejlis’in vektörünün yavaş yavaş Kiev’den Moskova’ya değiştiği açıkça ortaya çıkıyor.

Zair Akadyrov
Zair Akadyrov

Simferopol’den gazeteci Zair Akadyrov

Kaynak https://lb.ua/news/2014/03/31/261325_krimskie_tatari_sblizhayutsya_rossiey.html?fbclid=IwAR0mxtf33pdOUa-Qd4EiE8vCh1lueoolmwiy0TeTkLpUtiLBzvHQ0g1N_s0

QHA
QHA

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest