Genel

TİKA’dan Dünya Engelliler Günü’nde Kırgızistan’daki Engellilere Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te faaliyet gösteren Umut Nadejda Engelli Çocuk Rehabilitasyon Merkezine tadilat ve donanım desteğinde bulundu.

Kırgızistan’daki sosyal yardım projelerine bir yenisini ekleyen TİKA, uzun süredir onarım ihtiyacı bulunan rehabilitasyon merkezinde yürüttüğü tadilat ve onarım çalışmalarını Dünya Engelliler Günü’ne yetiştirerek, merkezin çalışanlarını ve çocukları mutlu etti.

TİKA tarafından hayata geçirilen projenin açılış törenine, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat’ın eşi Vasiliki Fırat, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, Türk diplomatların eşleri katıldı.

Merkezde eğitim gören zihinsel ve bedensel engelli ile otizmli çocukların da katıldığı törende yetkililer, projenin hayata geçiren TİKA ve Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

TİKA proje kapsamında engelli çocukların yatak odalarını, oturma salonunu, bahçeyi, mutfağı ve yemekhaneyi yeniledi. Ana binanın yanı sıra, yemekhane, gıda deposu ile çevre duvarında da düzenleme çalışmaları yapıldı.

“Bu çocuklar bizim kalbimize girdi”

Törende konuşan Vasilika Fırat, “Buraya ilk kez yaklaşık bir yıl önce ziyaret için gelmiştim. Buradaki çocukları çok seviyoruz, hepsi bizim evlatlarımız gibi. O günden beri bu çocuklar bizim kalbimize girdi.” diye konuştu.
Fırat, merkeze her türlü desteği vermeye devam edeceklerine işaret ederek, “Merkeze tadilat ve donanım desteğinde bulunan TİKA’ya ve özellikle Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu’ya teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

TİKA’nın tüm dünyada engellilere yönelik yürüttüğü faaliyetlerden söz eden Muslu,  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın engellilere yönelik yürütülen projelere önem verdiğini vurguladı. Kırgızistan’da engellilere yönelik projeleri devam ettirmeyi umduklarını dile getiren Muslu, projenin çocuklara hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Umut Engelli Çocuk Rehabilitasyon Merkezi Şube Başkanı Raisa İvanovna, şubede 15 yetişkinin kaldığını belirterek, “Aralarında zihinsel, bedensel engelli, down sendromlu, otizmli ve yetim yetişkinlerimiz var. Vasiliki Fırat şubemizi ziyaret etti. Burada incelemelerde bulundu. Bizleri çok sevdi. Fırat aracılığıyla yardım için TİKA’ya başvuruda bulunduk. TİKA projeye önem gösterdi. Çok güzel bir onarım yaptılar. Tavanları ve duvarları yenilediler. Yemekhane odası ve gıda deposu ek odalar şeklinde inşa edildi. Yemekhane masa, dolap ve sandalyelerle donatıldı.” dedi. 
Kırgızistan’da 184 bin engelli bulunurken, bunların 29 binini çocuklar oluşturuyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest