GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

KIRGIZİSTAN’DA LEYLA ALİYEVA’NIN “İssık-Kul ” ŞİİRİNE AİT ULUSLARARASI FESTİVAL YAPILACAK MI?

Nazım Ahmetli – Kırımınsesi – Azerbaycan

KIRGIZİSTAN’DA LEYLA ALİYEVA’NIN “İssık-Kul ” ŞİİRİNE AİT ULUSLARARASI FESTİVAL YAPILACAK MI?

Kırgızistan’da Leyla Aliyeva’nın ” 
İssık-Kul ” şiirine ithafen uluslararası festival düzenlenecek.

H. Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Leyla Aliyeva’nın (Kırgızistan’ın Onurlu Sanatçısı Gulzinat Suranchiyeva tarafından Kırgızca seslendirilen) sözleriyle yazılan “
 İssık-Kul ” şarkısı Kırgızistan Televizyon ve Radyosu kararıyla “Altın Fon”a dahil edildi. 19.08.2021 tarihli şirket…

Azerbaycan diasporası şimdiden dikkate değer projeler uygulamaya başladı. Bu konuda bir örnek, Kırgız Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren Türk Dili Konuşan Ülkeler Politikasını Destekleme Vakfı Başkanı, kalbi her zaman vatan sevgisiyle atan değerli aydınımız Nusrat Memmedov’dan verilebilir. N. Memmedov, Azerbaycan’ın devlet yapılarının yanı sıra yaşadığı Kırgız Cumhuriyeti’nin devlet yetkilileriyle de çok yakın ilişkiler içindedir. N. Memmedov, Kırgız Cumhuriyeti’nde değerli bir aydın olarak tanınmakta ve kabul edilmektedir. Başkanlığını yürüttüğü Vakfın organizasyonu ve desteği ile Azerbaycan-Kırgız ilişkilerinin gelişmesi için sayısız etkinlikler gerçekleştirmektedir. Bu olayların her biri Kırgız yazılı ve elektronik medyasında geniş yer buluyor.

N. Mammadov’un faaliyetleri etkinlikler düzenlemekle sınırlı değildir. Azeri yazar ve şairleri sadece Kırgızcaya değil, Özbekçe, Kazakça, Tacik, Türkmen, Rusça ve İngilizce dillerine de çevirerek yayınlamaktadır. Nusrat Bey’in büyük bir vatansever olarak tüm tercüme işlerini ve kitabın basımını masrafları kendisine ait olmak üzere organize ettiğini de belirtmek isterim. Nusrat Bey, başkanı olduğu Vakıf ile birlikte, tarihi bir zaferle sonuçlanan 44 günlük İkinci İç Savaş’ta savaşan ordumuza sayısız yardımlarda bulunmuştur. Yani N. Memmedov da vatana bu tür hizmetleri yapmanın ahlaki görevi olduğunu biliyor.

*

Nusrat Memmedov, 2008 yılında dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un Azerbaycan ziyaretini organize etmişti. Ziyaret kapsamında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cengiz Aytmatov ve onunla birlikte Nusrat Mammadov’u kabul etti. N. Mammadov, o toplantıyla ilgili anılarını yazdı ve o günleri hâlâ güzel anılar olarak hatırlıyor.

*

Son zamanlarda, N. Mammadov daha büyük bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Bu proje, Kırgız ve Azerbaycan halklarını birbirine yakınlaştıracak ve kültürel bağlarını daha da geliştirecektir. Proje hakkında bilgi almak için Kırgızistan’da faaliyet gösteren “Türk Dili Konuşan Ülkelerin Politikasını Destekleme Fonu” başkanı Nusrat Mammadov’un Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Japarov’a 23.06.2022 tarihli mektubuna dikkat edelim. :

“Sevgili Sadir Nurkojaevich!

Biliyorsunuz 2019 yılında Haydar Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kızı Leyla Aliyeva, Kırgızistan’dayken Issık-Kul gölüne seyahat etmişti. Gölün son derece güzel manzarasına hayran kalan Leyla Hanım, Kırgızistan’ın ve Türk dünyasının incisi sayılan Issık-Kul gölüne bir şiir adadı.

Bu şiir, “Türk Dili Konuşan Ülkeler Politika Destekleme Fonu”muzun maddi desteği ile Kırgızca, Azerice, Türkçe, Özbekçe, İngilizce, Arapça, İbranice ve diğer dillere çevrilmiştir. Azerbaycan Ulusal Konservatuarı sanat çalışmaları doktoru Profesör Abbasgulu Necefzadeh, Leyla Hanım’ın bu şiiri için bir şarkı besteledi. Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, İran, ABD, Mısır ve İsrail’in ünlü şarkıcıları bu şarkıyı kendi dillerinde söylediler.

Bu şarkının etkisinde, bu şarkının etkisinde Türki Siyaseti Destekleme Vakfı organizasyonunda “
İssık-Kul – Türk’ün incisi” adı altında uluslararası bir festival düzenlemeyi amaçlıyoruz. -Konuşan Devletler. Bu festival çerçevesinde, sergilediğimiz “Türk Dünyasının Büyük Şahsiyeti” ve “Azerbaycan Topraklarında Ermeni Devletinin Kurulmasında Büyük Güçlerin Oyunu” kitaplarının tanıtım töreni yapılması planlanmaktadır. tercüme edip bastı. Ayrıca Azerbaycan ve Kırgızistan’ın tarihi ve kültürüne yönelik belgesel filmler ile her iki ülkenin ünlü isimlerinden milli liderler Haydar Aliyev ve Cengiz Aytmatov’a ithaf edilen “İki Büyük Oğul” filminin gösterimi de yapılacak. Festival. Bu büyük etkinliğin düzenlenmesi, “Issyk-Kul” gölüne büyük bir turist akınına neden olacaktır. Bu festivalin düzenlenmesi aynı zamanda Türk dünyası ile ilişkilerin genişlemesine ve Kırgızistan ile Azerbaycan arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin daha da gelişmesine yol açacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı, tüm bunları göz önünde bulundurarak, böyle bir uluslararası etkinliğin düzenlenmesi ve Kırgızistan ile Azerbaycan arasındaki dostluğun daha da geliştirilmesi için desteğinize büyük ihtiyaç vardır. Bu yılın Ağustos veya Eylül aylarında yapılması planlanan etkinlik Bişkek’ten başlayıp Issyk-Kul gölünde devam edecek. Festival, Kırgız Cumhuriyeti’nin uygun yapıları ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı’nın yanı sıra Haydar Aliyev Vakfı ve “Türk Dili Konuşan Ülkelerin Siyasetini Destekleme Fonu” tarafından düzenlenecek. Bu vesileyle, Kırgızistan’ın ilgili bakanlıklarına talimat vermenizi, ayrıca Haydar Aliyev Vakfı’na ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı’na bir mektup gönderilmesini sağlamanızı rica ediyorum.

Aldığımız bilgilere göre Türk Dili Konuşan Ülkeler Politikasını Destekleme Vakfı Başkanı Nusrat Mammadov’un Kırgızistan Cumhurbaşkanı’na hitaben yaptığı talep üzerine hazırlanan mektup Kırgızistan Büyükelçiliğine gönderilmiştir. diplomatik kanallardan Haydar Aliyev Vakfı’na ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı’na sunmak amacıyla Azerbaycan’da bulunmaktadır. Halihazırda böyle bir etkinliğin düzenlenmesi, Azerbaycan’daki Kırgızistan Büyükelçiliği’ne emanet edilmiştir. Öğrendiğimize göre Kırgızistan’ın Azerbaycan Büyükelçisi Kayrat Osmonaliyev, halkını ve ülkesini seven çok vatansever ve zeki bir insandır. Her halükarda, Kırgızistan ve Azerbaycan arasındaki kültürel ilişkileri daha da geliştirmek için festivali düzenlemek için elinden geleni yapacağını düşünüyoruz.

Bu arada, Kırgızistan’ın onur sanatçısı Gulzinat Suranchiyeva’nın Leyla khanum Aliyeva’nın sözlerine yazdığı ve Kırgızca seslendirdiği “Issyk-Kul” şarkısının Kırgızistan’ın kararıyla “Altın fon”a dahil edildiğini hatırlatalım. 19.08.2021 tarihli Televizyon ve Radyo Şirketi.

Kırgız şarkıcının yanı sıra “Issyk-Kul” şarkısını Azerbaycan’da Nushaba Alasgarli Rusça, Gulyaz Mammadova Türkçe, Gulyanag Mammadova Azerice ve Senya Salman Rabayev İbranice ve Dağ Yidişçe seslendirdi. Toplamda, “Issyk-Kul” şarkısı 20 şarkıcı tarafından 12 dilde seslendirildi.

Ayrıca, Haydar Aliyev Vakfı’nın ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı’nın, Kırgız-Azerbaycan devleti ile aynı kökenden halklar arasındaki kültürel ilişkileri daha da geliştirmek için bu festivalin düzenlenmesine çok duyarlı olacağına ve bunun için gerekli olan tüm etkinliklerin gerçekleştirileceğine inanıyoruz. festivalin gerçekleşmesi için destek sağlanacaktır.



Elçin Memmedli



Nusret Memetov
Türk dili konuşan vakıf başkanı


wwwkafiye.net

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest