GenelGüncelTürk Dünyası

Dünyanın Seçkin Türkologları Eskişehir’de Buluştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Türk Dil Kurumu (TDK) işbirliğiyle, “X. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu”nu Eskişehir’de gerçekleştirildi.

Sempozyum açılış programında konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı ve ESOGÜ TÖMER Müdürü Prof. Dr. Ferruh Ağca, ‘Dünya Dili Türkçe’ tabirinin Türk dili konuşanlar ve Türk dili araştırmacıları için bir hayal, iddia ya da beklenti olmadığını çünkü Türk dilinin her bakımdan dünyanın en büyük dillerinden biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ferruh Ağca 2018 yılının UNESCO tarafından ‘Atabetü’l Hakayık Yılı’ ilan edilmesinin ardından Düzenleme Kurulu olarak sempozyumu Atebetü’l Hakayık’ın basılışının 100. yıl dönümü adına düzenlemeyi planladıklarını ve bu çerçevede sempozyum bilimsel programına eserle ilgili oturumlar koyduklarını ifade etti. 3 gün boyunca 58 oturumda toplam 240 bildirinin sunulduğunu belirten Prof. Dr. Ferruh Ağca, sempozyumun düzenlenmesine destek veren herkese teşekkür etti.

X. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Eskişehir

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, geçen yıl toplanan UNESCO’nun 39. Genel Konferansı’nda Atabetü’l Hakayık’ın anma ve kutlama yıl dönümleri arasına dahil edilmesinin kabul edildiğini ve bu nedenle kendilerinin de çalışmalar yaparak sempozyumda bulunduklarını kaydetti. Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin böyle bir duyarlılıkla bu sempozyumu düzenlemesinden dolayı memnun olduklarını dile getirerek teşekkür etti.

TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türkçe’nin dünya dili olma yolunda; çok eski dönemlerden beri geniş bir alan olan Avrasya’da konuşuluyor olması, 250 milyona yakın kişi tarafından konuşulması, Orhun Anıtları gibi çok eski edebi eserlere sahip olması gibi başlangıç ölçülerine sahip olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Gürer Gülsevin bugün yabancıların Türkçe öğrenmeye olan büyük talebi ve pek çok yabancı dile geçmiş 12.000 Türkçe kelimenin varlığının da Türkçe’nin bir dünya dili olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Dünyanın Seçkin Türkologları TİKA Katkılarıyla Eskişehir’de Buluştu

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest