AşkanaGenelGüncel

Tabak Börek – Kırım Tatarlarının vazgeçilmezi! Yasaması zahmetli ama Aşaması keyifli..

Kırım Tatarlarının vazgeçilmezi yasaması zahmetli ama  aşaması keyifli ‘Tabak Börek ‘

“Tatar hamursuz ve etsiz doymaz” Pitayım Tatar yemeklerini de çok güzel yapardı. Göbetesi dillere destandı. Tatar yemeklerini yapmayı ondan öğrendik. Tabak börek de bunlardan biri aslında bildiğiniz klasik mantı, farklı olan tarafı katlanma şekli ve de üzerine salça, nane gibi baharatlar konulmayıp ya sade ya da sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış kırmızı biberli tereyağ ile servis edilmesi. Hamurunda da çok az su var yumurta bazlı bir hamur dolayısıyla çok da lezzetli oluyor…

tabak börek
tabak börek
tabak börek
tabak börek
tabak börek
tabak börek
tabak börek
tabak börek
tabak börek
tabak börek

Bezelerden birini un döktüğünüz zeminde merdane ya da oklava yardımı ile büyütün çok ince de olmayacak kalın da olmayacak (maksimum 2 mm).

  • Açtığınız hamuru bıçak ya da pizza ruleti ile eşit büyüklükte kareler halinde kesin ve ortalarına kıymalı harçtan koyun.
  • Üçgen şeklinde katlayıp iki ucunu çevirip arkada birleştirin.
  • Hafif un serpilmiş tepsiye katladığınız mantıları sıralayın.
  • Tüm mantıları katlama işlemi bittikten sonra büyük boy bir tencereye yeterli miktarda su koyup bir çorba kaşığı da tuz atıp kaynatın ve kaynayan suya mantıları dikkatli bir şekilde bırakın.
  • Mantıların tamamını attıktan sonra suyun tekrar kaynaması için bekleyin, kayınvalidem 3 kere taşacak kadar kaynayınca mantıları sudan alırdı (yani mantılar ile kaynamaya başlayan su kabarıyor ve ateşi kısıyorsunuz su sönüyor sonra ateşi yine açıyorsun yine su kabarıyor bu işlemi 3 kere tekrarlardı 3. cü kabarmadan sonra sudan alırdı ve tam da kıvamında pişmiş olurdu mantılar).
  • Mantılar pişerken sarımsaklı yoğurdu hazırlayın ve yağları eritin.
  • Pişen mantıları  kevgir ile sudan geniş bir kaba alın erittiğiniz tereyağını eşit miktarda mantıların üzerine gezdirin.
  • Servis edeceğiniz tabaklara yeterli miktarda mantı koyup üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biber ile kızdırılmış tereyağı dökerek servis edin.
  • Yoğurtlanma ve yağlanma işleminden sonra onlar artık mantı değil TABAK BÖREK dirler.Unutmayın yemek tarifleri sanattır.
  • Afiyetle yiyebilirsiniz.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest