GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

29 0CAK BATI TRAKYA MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ

29 Ocak

BATI TRAKYA MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ

“Batı Trakya’da Türk yoktur” gerekçesi ile Türk kimliğinin reddeden Yunanistan;

Yunanistan “Batı Trakya’da Türk yoktur” iddiası ve gerekçesiyle 4 Kasım 1987 tarihinde “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği” ve “Gümülcine (Komotini) Türk Gençler Birliği” gibi Sivil Toplum Kuruluşları başta olmak üzere içerisinde TÜRK kelimesi geçen bütün oluşumları kapatmıştır.

ismail cingöz
ismail cingöz

30 Ocak 1988’de Davos’ta gerçekleşecek Özal-Papandreu buluşması öncesinde görüşmelerin aksamaması gerekçesiyle merkezi İstanbul’da bulunan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin 24 Ocak 1988 günü İstanbul-Taksim’de protesto mitingi düzenleme talepleri “Yunanistan’ı Protesto Mitingi”ne dönüşmesi endişesiyle izin verilmemesi, Yunanistan’daki Türklerde yalnız bırakıldıkları hissini doğurmuş ve tepkilere sebep olmuştur.

Türkiye’de protesto mitingine izin verilmemesi üzerine Azınlık Yüksek Kurulu’nun organizesiyle 29 Ocak 1988 günü, Cuma namazından sonra Gümülcine Eski Camii’nden Vilayet Konağı’na kadar yapılması kararlaştırılmıştır.

“Helen kökenli” olmayanların vatandaşlıktan çıkartılması ve uluslararası hukuktan kaynaklanan azınlık haklarının kullanılmasının yasaklanması başta olmak üzere yok sayılma derecesinde baskı ve zulümler karşısında 29 Ocak 1988’de sokağa dökülen Batı Trakya Türkleri seslerini duyurmaya çalışmıştır. Yunanistan’ın Batı Trakya Türkü’nün “kimliksizleştirerek Yunanlaştırma” girişimleri hala devam etmektedir. Batı Trakya Türkleri de direnişleri aynı oranda devam ettirmeye çalışmaktadırlar.

Türk Dünyası içerisinde Batı Trakya Türkleri yalnız değildir.

İsmail CİNGÖZ

Uluslararası Siyaset Uzmanı

BULTÜRK Ankara Temsilcisi

TDPB Basın Kulübü Başkanı

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest