GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Uluslararası Geleneksel “Alatau Alabında” Sanat Festivali

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ve Kazakistan’ın “Alatau Geleneksel Sanat Tiyatrosu” işbirliği çerçevesinde, 20 Eylül 2018 tarihinde, “Alatau Alabında”  sanat festivali düzenlendi.

Türk halkları arasında birlik, beraberlik ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla düzenlenen festivalin açılış konuşmasını TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov yaptı.

Kaseinov konuşmasında, Türk halklarının geleneksel müziğini korumak, tanıtmak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla ICTM, ISME gibi uluslararası kuruluşlar ile işbirliği çerçevesinde etkinlikler, konferanslar ve festivaller düzenleyen TÜRKSOY’un “Türk halklarının geleneksel müziğini korumak amacı” doğrultusunda bir adım daha atarak, “Alatau Geleneksel Sanat Tiyatrosu” ile birlikte “Alatau Alabında” festivali düzenlediklerini dile getirdi.

Almatı şehir gününe ithaf edilen ve Türk Dünyası’nın 11 farklı bölgesinden katılımcıların yer aldığı festivalde, Cengiz Bütün (Türkiye), Çinara Heydarova (Azerbaycan), Ravşoncon Yunusov (Özbekistan), “Akak” Komuz Topluluğu (Kırgızistan), Jargal Omoktuyev (Buryat – R.F.), Alfis Galiullin (Tataristan – R.F.), İşmorat İlbakov (Başkurdistan –R.F.), Çeyneş Baytuşkina (Altay –R.F.) ve Yuliyana Krivoşapkina (Saha –Yakut – R.F.)  sahne aldı.

Festivalde ayrıca, Kazakistan’ın çeşitli bölgelerinden gelen tanınmış sanatçılar, Nurım Askanova (Mangıstau), Kayrat Kakimov (Batı Kazakistan Eyaleti), Uljan Baybosınova (Sır Öniri), Sayan Akmolda (Karatau-Sarısu), Tileules Kurmangaliyev (Jetisu), Klara Tölenbayeva (Karagandı – Semey), Ardak İsatayeva (Arka), Jaken Omarov (Güney Kazakistan Eyaleti), Kazıbek Adikey (Altay – Tarbagatay), Saulejan Takziya (Ile – Altay) gösterdikleri performansları, milli dansları ve türküleriyle festivale renk kattı.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest