Kültür SanatTürk Dünyası

Yeni dünyan düzeninde Türkiye’nin mevkisi

3 kıtayı kapsıyan Osmanlıdan imparatorluğunun devamçısı olan Türkiye Cumhuriyeti artık dünyanın süper güçleri ile aynı sırada dayanmaktadır. Gelin bu faktörleri daha geniş açıdan izah edek.
Dünyanın süper güçlerinden olan Rusya artık gerileme dönemine keçid etmiş durumunda. ABD ve Avrupa Rusyanı künce sıkıştırma peşinde. Rusya Cumhurbaşkanı Putunin muhalefet lideri Navalnini hapis etdirdikden sonra Moskova va diğer yerlerde başlanan protestolar ülke için hiç de hayırlı bir şey olmayacak. Şimdi şu protestoların tek sebebinin Navalni olmadığını açıkça deye bilirim. Rusyanı sıkıştırmak isteyenler için bu bir fırsat oldu. ABD Rusya yönetimine Navalnini serbest bırakmasını, özgür protestoçulara qarşı yapılan sərt tepkilere son vermesini bildirdi. Tabi ki bu protestoçuları daha da tehrik ediyor. Bunun üzerine Navalnini 3 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmesi işleri daha da yokuşa sürüklüyor. Putin olayların farkında ve neler ola bileceyini de iyi tahmin ediyor. Ben sözün açığı Putinin kolay-kolay vaz keçeceyini zan etmiyorum. Navalnini hapis etdiriken ola bilecekleri hesaplamış ve ona göre davranıyor. Aslında Putin Rusya için çok iyi bir lider amma halkı bu bazılarını rahatsız ediyor. Özellikle de Batını ve ABD’yi. Böyle zorlu bir durumda Rusya güçlü bir müttefikin önün için yaşı bir avantaj olduğunu iyi anlıyor. Peki bu müttefik kim? Hazırlı durmda Rsuya için en iyisi Türkiyedir.Balkanlarda, Orta Doğuda, Kafkaslarda Rusya ile Türkiye ezeli rakip olmuşlar.Amma şimdi durum farklı. Türkiye süpergüç oluyor,Rusya ise zayıflıyor. Diğer bir yandan Ingiltere, Fransa,ABD,Iran, Israyl artık Türkiye ile buzları eritiyor, ilişkileri güçlendiriyorlar.
Yeni ABD Cumhurbaşkanı Biden Türkiye için de konuşmalar yaptı. S-400’ ler konusunda endişe duyduğunu belirtdi. Amma ABD-nin en çok Rusya, Iran ve Çinle ilgileneceğini zan ediyorum. Es
Eass tehlikenin Türkiye deyil de bu devletlerin olduğunu anlayıror.Çinin ABD ekonomisini üstelmek isteği açıkça bellidir. Zan ediyorum ki, bu isteğ hakikat olacak.
Karabağ savaşında Fransa Türkiye ve kardeş Azarbaycan eleyhine konuşmuş işğalçı Ermenista dəstək veriyordu. Amma savaşı kaybetdiken sonra hatasının farkına vardı ve Türkiye ile buzları yumşaltmaya başladı. Orta Doğuda, Akdenizde, Karabağda Fransa yenilgiye uğradı. Türkiye ile gerginlik yaratmaktansa, ilişkileri yumşaltmak daha hayırlı olduğunu anlıyor.
Diğer bir yandan daha evvel Türkiye ile düşmanlık yapan Iran da artık buzları eritiyor. Rusya gibi Iran da künce doğru sıkıştırılıyor. İrak, İsrail və ABD Iraq için en başlıca tehlikedir. Iranın nükleer üretmesi en önemli konudur. Ve ABD için başlıca tehlikedir. Iran defalarca ABD-ni üslerini vuracağı ile hedeliyor. Bu yüzden ABD Oranın nükleer üretmesine engel olmağa çaba gösterecek. Bunu Israil vasıtası ile daha kolay yapa bilir.Iran tehlikenin farkındadır. Rusya gibi Iranda da protestolaru göre biliriz. Karabağ savaşında Fransa gibi Iran da işgalcı Ermenistana destek veriyordu. Gürcistan kendi sınırlarından Ermenistana yardımı engellerken Iran yardımını esirgemiyordu. Amma ermenistanın mağlubiyeti Iranı da hayal kırıklığına uğratdı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğanın Azarbaycanın zafer bayramında okuduğu şiir Iranı korkuya saldı. Iran Dışişleri bakanı Cavad Zarifin Türkiyeye gelişi Iranın Türkiye ile buzları eritmek isteğinden haber veriyor. Tabi ki de bu Iranın da Rusya gibi bir güçlü müttefike ehtiyacından kaynaklanıyor. Şimdi oyun değişiyor. Artık sahalarda yeni Osmanlı var, Abdülhamid torunları var. Koskoca Osmanlı imparatorluğu 600 seneden fazla nasıl yaşadı? Islamiyet ile, adalete ile, islami şartlar ile, Kuran Kerim düzeni ile. Yene bu düzen kurulacak. Bu gün Yeni Osmanlı- Türkiye var. Ve bununun arkasında durmalı yene cihana hukm eden bir imparatorluğa çevirmeliyik.
Politikaçı: Elman Veliyev

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest