GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Türk Dünyasından Ezgiler Konseri Budapeşte’de Gerçekleştirildi

Kızılorda Oda Orkestrası Eşliğinde Gerçekleştirilen Doğu Avrupa ve Balkanlar Turnesi Budapeşte Konseri İle Son Buldu.

Kazakistan Kızılorda Oda Orkestrası ve Türk Dünyası sanatçıları eşliğinde gerçekleştirilen TÜRKSOY’un Balkanlar ve Doğu Avrupa Turnesi Bosna Hersek, Sırbistan ve Macaristan’da gerçekleştirilen konserin ardından son buldu.

Klasik müziği, kıl kopuz, komuz, kanun ve bağlama gibi Türk enstrümanları ile bir araya getiren konserlerin sonuncusu 25 Şubat 2019 tarihinde başkent Budapeşte’de gerçekleştirildi.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’den katılan sanatçıların yer aldığı konsere Macar sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. 18-26 Şubat 2019 tarihlerin arasında Bosna Hersek, Sırbistan ve Macaristan konserlerini kapsayan turnede, şef olarak Uygur kökenli ünlü maestro Anvar Akbarov ve Türkiye’den genç maestro Seval Y. Kadıoğlu yer aldı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, konser öncesi yaptığı konuşmada orkestra’nın çok başarılı bir turne gerçekleştirdiğini belirterek Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan sanatçıların yer aldığı orkestrada Macar sanatçıları da görmeyi istediğini dile getirdi.  

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise YEE’nin Budapeşte’de düzenlediği programlarla Türk ve Macar halkını yakınlaştırmaya çalıştıklarını, bu etkinlikte Türk halklarının sanatçılarını Macarlarla buluşturmaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Konsere Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay ve Macaristan Türk İşleri Ofisi Başkanı Büyükelçi Janos Hovari’nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.


Türk Dünyasından Ezgiler Konseri Budapeşte

Kıl Kopuz, Komuz, Bağlama, Kanun ve Keman Aynı Sahnede

Türk dünyasından genç sanatçılar ve solistlerin katılımıyla gerçekleştirilen turnede Kazakistan’dan Ainuza Begimsalova, Kıl Kopuz ile Kuat Shildebayev’in “Kara Kemer” isimli eserini icra etti. Kırgız solist Saliya Emilbekova ise Kırgız milli çalgısı komuz ile Atay Ogonbayev’in “Maş Botoy” isimli eserini görsel bir şölen eşliğinde sanatseverlerin beğenisine sundu. Türkiye’den genç bağlama sanatçısı Eren Can Yıldız’ın Ali Ekber Çiçek’in ”Böyle İkrar İlen” ve  Zeki Atagür’ün ”Mihmandar” isimli eserlerini icrasıyla devam eden konserde Azerbaycan’lı sanatçı Chinara Heydarova  ise Türk müziğinin baş sazlarından biri olan kanun ile icra ettiği Nazım Aliverdibeyov’un ”Elegy” ve Dadash Dadashov’un ”Scherzo” isimli eserleriyle dinleyicileri Türk diyarlarında unutulmaz bir yolculuğa çıkardı.  Turne boyunca gerçekleştirilen konserlerin finali Kazakistan Kültür Bakanı olarak TÜRKSOY’un kuruluşunda imzası bulunan merhum sanatçı Erkegali Rahmediyev’in bestelediği ”Cevher Taşı” isimli eserle yapılırken, Kazak soprano Bibigül Januzak her icrasında dinleyicileri kendisine bir kez daha hayran bıraktı. Konuk solistlerin performanslarının ardından dinleyiciler salondan ayrılmayarak, yoğun alkışları ile sanatçıları yeniden sahneye çağırarak beğenilerini ifade etti.

Altaylardan Balkanlara uzanan coğrafyanın eşsiz melodilerini dinleyicilere ulaştıran konserlerin, Türk müziğinin ve bestekarlarının Türk dünyası sınırlarını aşarak geniş kitlelere ulaşmasına vesile olması amaçlanıyor.

Türksoy


Türk Dünyasından Ezgiler Konseri Budapeşte

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest