GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

TÜRK ALTAY DÜĞÜNÜ – Nuray Bilgili

AİLE OCAĞI

TÜRK ALTAY DÜĞÜNÜ

Ocak, Türk Kozmolojisinde, tıpkı ağaç gibi sülale simgesidir ve daima Otağın “Merkezinde” yer alır. Tıpkı Göğün ve Yerin çivisi sayılan, ve kainatı bir arada tutan Kutup Yıldızı gibi, Ocak da, “Türk Milletinin Birliğini” sağlar ve onları bir arada tutar. Eliade’ya göre “dinsel ve mitsel” anlamda, ateş yakma ritüeli, “yeni yıl” zamanlarında ve “yeni başlangıçlarda” yapılır.

Altay Türkleri Düğün Ritüellerini, Türkler tarafından “KUTLU” kabul edilen “Üç Ayaklı Ocak” başında yapar. Bir GEÇİŞ RİTÜELİ olan evlilik, ateşler yakılarak kutsanır. Kötü ruhları kovmak için, ateşe atılan çeşitli bitkiler ile, “Tütsü” yapılır. Dumanın, kötü ruhları kaçırdığı düşünülür. Bu yüzden Türk geleneklerinde Ateş, Ocak ve Duman üçlüsü kutsal kabul edilir.

Alkış” yani hayırlı dua ederken, “Ocağı Tütsün” deriz. “Kargış” yani Kötü Duamız ise “Ocağı Sönsün” dür. Anadoluda yapılan Üzerlik tütsüsü bu geleneğin İslamileşmiş şeklidir ve nazar-kötü gözler için yapıldığı söylenir. Nuray Bilgili..

altay toyu
altay toyu
türk altay düğünü
türk altay düğünü

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest