GenelGüncelKültür Sanat

Trabzon’da 1926’da Kırım Bahçesaraylı Osman Oğlu Debbağ Hacı Celal Efendi için yapılan kitabe

Trabzon’da Sülüklü Şehir Mezarlığı’nda sergilenen tescilli mezar kitabeleri, kentin tarihine ışık tutuyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, taş kitabeleri, mezarlığın giriş kapısının karşı koridorunda vatandaşların ziyaret edebileceği şekilde sergiliyor.

Eserlerin alt bölümündeki tabelada, kitabelerin kime ait olduğu, hicri ve miladi takvime göre ölüm tarihleri, manzumeyi yazan şairlerin ve kitabeyi mermere işleyen hakkakların adları ile üzerindeki metnin Türkçe tercümesi yer alıyor.

Bakımları yapılan kitabeler, Trabzon’un tarihine de ışık tutuyor.

Kitabelerin Osmanlıca yazı türlerinden “sülüs”, “talik” ve “nestalik” tarzında yazıldığını belirten Gümrükçüoğlu, bunlardan 200’e yakınının erkeklere, diğerlerinin ise kadınlara ait olduğunu vurguladı.

Mermer ve küfeki taşından yapılan kitabelerin en eskisinin 1727’de Rukiye Hanım için hazırlandığını anlatan Gümrükçüoğlu, en yakın tarihli kitabenin ise 1926’da Kırım Bahçesaraylı Osman Oğlu Debbağ Hacı Celal Efendi için yaptırıldığını dile getirdi.

Kitabelerin cami hatiplerinden gümrük katiplerine, ağalardan beylere, alay miralayından paşa kızlarına, binbaşıdan hafızlara kadar toplumun farklı kesimlerine ait olduğu, kitabelerde bunu belli eden kavuk, sarık ve fes figürünün yer aldığını dikkat çekiyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest