GenelGüncel

TİKA’dan Ukrayna’da Çocuk Hastanesine Sağlık Desteği

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de kimsesiz, engelli ve Çernobil faciası mağduru çocukların tedavi gördüğü 8 Numaralı Çocuk Kliniği Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilendi.

TİKA Ukrayna Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, projenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “1910 yılında inşa edilen, Kiev’in en köklü çocuk hastanelerinden birisinde bulunmaktan dolayı çok mutluyum. 2014 yılında buraya ultrason cihazı desteğinde bulunmuştuk. Bu hastanede dar gelirli ailelerin çocuklarının, engelli, yetim ve Çernobil mağduru çocukların tedavi görüyor olmaları bizim için ayrıca anlamlı. Ülkenin doğusundan ve Kırım’dan gelen çocuklara burada tedavi olanağı sunulmasını da memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Ukrayna’da TİKA’nın sağlık projelerini üç temel üzerinde yürüttüğünü belirten Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Birincisi, hastanelerin, sağlık ocaklarının, tıp merkezlerinin fiziki altyapılarının yenilenmesi. İkincisi, sağlık kuruluşlarının teknik altyapılarının yenilenmesi, modern donanım cihazlarının temin edilmesi. Üçüncüsü, seminerler, çalıştaylar, sağlık kongreleri, eğitim programlarıyla tecrübe paylaşımının sağlanması. Fiziki altyapısını yenilediğimiz bu hastaneye, biyokimya ve hematoloji için analizatör cihazları temin ettik.

Yılda 3 bin çocuğun tedavi gördüğü bu köklü hastanede, TİKA’nın katkıları sonrası çocukların daha modern şartlarda tedavi göreceklerini ümit ediyorum. Ayrıca Kiev’deki Bogomolets Tıp Üniversitesi’nin öğrencilerinin de bu hastanede uygulamalı eğitim almaları ve staj yapmaları da bizim için ayrıca önem taşıyor.”

Törende söz alan hastanenin Başhekimi Doç. Dr. Vladimir Dembitskiy ise, “TİKA kadar Ukrayna’ya destek sağlayan başka bir kurum tanımıyorum. TİKA, Ukrayna çapında gerçekten çok büyük yardımlarda bulunuyor. TİKA, hastanemize de ciddi ölçüde yardımcı oldu. Ülkemizin bugünkü şartlarında hastanemizin gelişimine bütçe tahsis etmesi imkânsıza yakındır. Ukrayna’nın zor zamanlardan geçtiği ve Kiev’e iç göçün arttığı bir dönemde hastaneye yardım elini uzatan TİKA’ya minnettarız” dedi. TİKA’nın, hastaneye en fazla katkıyı sunan kuruluş olduğunun altını çizen Dembitskiy, TİKA’nın destekleri sayesinde çocukların daha modern şartlarda tedavi olma imkânına kavuştuklarını belirtti.

Kiev 8 Numaralı Çocuk Klinik Hastanesi, 1910 yılında bilim ve sanat koruyucusu Tereşenko’nun finansal desteğiyle kuruldu. Hâlihazırda 120 kişilik yatak kapasitesiyle faaliyet gösteren hastanede Kiev’in her semtinden 3 binden fazla çocuk tıbbi hizmet görmektedir. Engelli, yetim, düşük gelir seviyeli ailelerden gelen ve Kırım ile Donbass’tan tahliye edilen çocuklara özel önem atfedilmektedir.

Kaynak : TİKA

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest