GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

ABD Ukraynanın da Belarus gibi olmasını istemiyor Siyasi uzman – Elman Veliyev

Uzun bir süre sonra Rusya, Belarus’u kendi topraklarına dönüştürmeyi başardı. Vladimir Putin konuşmasında, SSCB’nin ortadan kalkmadığını ve bu yolun halefinin Rusya Federasyonu olduğunu söyledi. Rusya, etrafına daha fazla devleti dahil etmek istiyor. Bunu diplomatik politika yoluyla yapmayı tercih ediyor, ancak güç faktörü her zaman “B” seçeneğidir.

Rusya için bir diğer önemli konu da Ukrayna. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD Başkanı Biden ile bir araya geldi. Biden, Ukrayna’ya önemli finansal yardım sağladı. Başkan Lukaşenko, finansal sorunlarını hafifletmek için Putin’den borç para aldı. Biden, Ukrayna’nın bu duruma düşmemesi için finansman sağladı. Rusya’nın Kuzey Akım-2 projesi şimdiden tamamlandı ve Rusya Almanya üzerinden Avrupa’ya kolaylıkla enerji ihraç edebiliyor.

Bu enerji akışı, ABD’nin ekonomik yatırımlarına karşı Rusya için çok etkili olacaktır. Ukrayna da bu projeden yararlanabilir. Rusya Ukrayna’ya teklif etti. Bu nedenle Rusya bu fırsatı değerlendirmek istiyor. Ukrayna’nın projeye ekonomik olarak bağımlı olmasını istiyor. Bu nedenle ABD, Ukrayna’nın mali açıdan zarar görmesini istemiyor.

BM Genel Kurulu’nun 76. oturumu yapıldı ve bu sırada Ukrayna’nın işgal altındaki toprakları üzerinde bir oylama yapıldı. Ermenistan, Belarus ve Kazakistan Rusya’nın pozisyonunu korudu. Rusya, Belarus gibi Kazakistan’da da aynı politikanı oynayacak. Ermenistan’ın neden böyle bir adım attığı açık şekilde biliniyor. Putin ve Zelensi arasındaki görüşme göz ardı edilemez. Kırım, Donbas Rusya için önemli bir konum.

Bilindiği gibi Kırım’ın Karadeniz kıyısında yer alması Rusya’nın bu alana büyük önem verdiğini gösteriyor. Rusya’nın Karadeniz’deki çıkarlarını güvence altına almak için Kırım’a ihtiyacı var. Bu nedenle Rusya’nın bu pozisyondan vazgeçeceğini düşünmüyorum. Taraflar için en iyi alternatif uzlaşma olacaktır. Yani, her iki taraf da belirli tavizler vermek zorundadır.

Siyasi uzman Elman Veliyev

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest