Genel

PARİS BÜYÜKELÇİSİ İSMAİL EREZ – İsmail CİNGÖZ

PARİS BÜYÜKELÇİSİ İSMAİL EREZ

İsmail CİNGÖZ

11 Şubat 1973 tarihinde Fransa’nın Marsilya şehrinde bulunan Kutsal Çevirmenler Katedrali’nde görevli bir Ermeni papazın, katedralin bahçesine “soykırım anıtı” diktirmesi üzerine Türkiye’nin Paris BüyükelçisiHasan Esat Işık (Paris görevi: 01.01.1968-14.11.1973), Fransa Dışişleri Bakanı’nı arayarak, olayı kınadığını bildirmiştir. Sert tepki üzerine Bakan, Marsilya Vali’sine anıtı yıkması talimatını vermiş olsa da “anıtın özel mülk” içerisinde olduğu gerekçesiyle Marsilya valisi bu talimatı yerine getirmemiştir. Ancak kısa süre sonra Marsilya Belediye Başkanı, “anıtı yıkma girişiminden dolayı incinen Ermenilerin gönlünü almak için” bir anma töreni düzenlemiştir. Törene bir Fransız bakanın da katıldığını öğrenen Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti, Türkiye Paris Büyükelçisini Ankara’ya çağırmış ve Fransa ile ilişkilerini altı ay süre ile askıya almıştır.

Bu olaydan sonra Türkiye’nin Paris Büyükelçiliğine İsmail Erez atanmıştır (Paris görevi: 01.01.1974-24.10.1975).

Büyükelçi İsmail Erez ve makam şoförü Talip Yener, ASALA Ermeni Terör örgütüne bağlı “Ermeni komandolar”tarafından 24 Ekim 1975 tarihinde, Paris Türkiye Büyükelçiliği yakınlarında Seine (Sen) Nehri üzerinde pusuya düşürülmüştür. Köprüde aracın yavaşlamasından da yararlanan Ermeni teröristler tarafından otomatik silahlarla yaylım ateşi açılan İsmail Erez ve Talip Yener şehit olmuştur.

Ermeni terör örgütü ASALA’nın bu hain saldırısı ilk olmadığı gibi son da olmamıştır.

ASALA Ermeni terör örgütü 1975-1985 yılları arasında Türkiye dahil 21 ülkenin 38 kentinde, 109 silahlı ve bombalı eylemleri/saldırıları ile 24 Eylül 1981 yılında Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu ile Kültür Ataşeliğini işgal eylemini gerçekleştirmiştir. İşgali gerçekleştiren 4 ASALA teröristi 56 Türk görevli ile içeride bulunan vatandaşları rehin almıştır. Müdahale esnasında güvenlik görevlisi Cemal ÖZEN şehit olmuş, Başkonsolos Kaya İNAL yaralanmıştır. ASALA saldırılarında 42’si Türk diplomat, ayrıca 4’ü yabancı uyruklu olmak üzere 46 kişi hayatını kaybetmiştir. 15’i Türk, 66’sı yabancı uyruklu 81 kişi de yaralanmıştır.

Sonuç Olarak;

21 ülkede 42’si Türk Diplomat olmak üzere, 88 kişiyi planlı ve kasten katleden Ermeni terör örgütü ASALA, misyonunu PKK terör örgütüne devretmiştir. PKK terör örgütü hain saldırılar düzenleyerek ekser çoğunluğu asker, polis ve güvenlik korucuları olmak üzere, öğretmen ve diğer kamu görevlileri ile çocuk ve kadın demeden sivil şahıslarla birlikte yaklaşık 40.000 can almış, binlerce masum insanı yaralamıştır.

Bu durumda dahi sözde medeni(!) ülke oldukları ile övünen, hatta Türkiye ile dost(!) ve müttefik olduklarını her vesilede vurgulayan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri, bu katliamları görmezden gelmekte, PKK terör örgütü başta olmak üzere Türkiye aleyhine her türlü örgüt ve oluşumu desteklemektedirler. Ayrıca yeryüzündeki bütün arşivler aksini ispat etmesine rağmen hâlâ sözde Ermeni soykırım yalanları ile Türkiye’yi suçlayabilmektedirler.

Son Söz Olarak;

Büyükelçi İsmail Erez ve makam şoförü Talip Yener şehadetlerinin 47. yıl dönümünde unutulmamıştır. Türk Milleti’nin tarih sahnesine çıktığı günden bu yana Türk Milleti ve Türk Devleti var olsun diye canlarını veren Aziz Şehitlerimiz ve Kahraman Gazilerimiz unutulmayacaktır.

                        :

İsmail CİNGÖZ; Uluslararası Siyaset Uzmanı/M.A. -BULTÜRK Ankara Temsilcisi. TDPB Basın Kulübü Başkanı. [email protected]

[1] Selcan TAŞÇI; “Paris’e ‘Akil’ Büyükelçi”, Yeni Çağ Gazetesi, 24.04.2014.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazi-arsivi-381026h.htm?ysclid=l9lncko7lj143812038

[2] İsmail CİNGÖZ; “Şehit Atina Ataşesi Galip Özmen ve Kızı Neslihan”, Kırım’ın Sesi Gazetesi, 31.07.2022.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest