GenelGüncel

NOGAY SOYKIRIM’I 28 HAZİRAN

Rus İdaresi Osmanlı Devletine ve Kırım Hanlığına karşı, Nogaylardan faydalanmaya kalkışmış ret cevabı alınca da şiddete başvurmuştur. Bu baskıdan onlar yılmamış, Ruslara karşı ayaklanmışlar ve isyanlar çıkarmışlardır. Millet ve milliyetlerine sadık Nogaylar, bu direnme ve boyun eğmeme yüzünden, ceza olarak öteye beriye dağıtılmışlar, hudut dışı bile edilmişlerdir. 1783 yılında Rus generali Suvorov (Nogay kasabı) kadın, çocuk, ihtiyar demeden yüz binlerce Nogay Türk’ünü şehit etmiştir.

NOGAY SOYKIRIM’I 28 HAZİRAN

Soykırım 1783  yılında Kırım’ın Rusya’ya ilhakı sonucu yaşanmıştır. Rus hükümeti, Kuban Irmağının kuzeyinde, Azak Denizi’nin doğusundaki [şimdiki Krasnodar Kray’ın kuzey yarısındaki] topraklarda yaşayan Nogaylara ve hayvan yetiştiricisi göçebe Adıgelere yönelik toplu sürgün  kararı aldı.Bu insanlara kuzeydeki Ural Bölgesine gönderilecekleri (sürgün edilecekleri) kararı tebliğ edildi. Nogaylar karara karşı ayaklandılar ama ayaklanma katliam yoluyla bastırıldı, sonuç olarak bölge yerli nüfusundan tamamen, son bireyine değin temizlendi. Bu bir Soykırım/ etnik temizlik olayıdır 

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest