GenelGüncelKırım Tarihi

Kırım’ın Rusya tarafından yasadışı ilhakının 5. yılı

Dünya Kırım Tatar Derneği Kırım’ın Rusya tarafından yasadışı ilhakının 5. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Rusya Federasyonu’nun 26 Şubat 2014’te Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrini işgal etti”

26 Şubat 2014’te Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük mitingler yapıldı. Parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemek için çoğunluğu Kırım Tatarlarından oluşan 7 binden fazla aktivist mitinge katıldı. Kırım’ın Rusya’ya bağlanması talebiyle 5 bin civarında Rusya yanlısı da Parlamento önünde Kırım Tatarları ile karşı karşıya geldi.

Mitingiler sırasında çıkan arbedede iki kişi hayatını kaybetti. Olaylar nedeniyle Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasına neden olacak referandum konusu da parlamentoda görüşülemedi. Ancak o geceden itibaren üzerlerinde hiç bir arma ve işaret bulunmayan ‘yeşil adamlar’ diye tabir edilen askeri kıyafetli Rus yanlısı silahlı güçler Kırım Parlamentosu ve hükümet binalarını ele geçirdi.

Rus yanlısı eli silahlı “yeşil adamların” gölgesinde 6 Mart’ta toplanan Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, bölgenin geleceğiyle ilgili yapılan oturumda, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması için referandum yapılması kararı alındığını duyurdu.

İlk günden itibaren sistematik şekilde çalışan Rus yanlısı silahlı milisler, başta Kırım Tatarlarına ve Ukraynalılara baskılar yaparak onların yarımadadan ayrılmasına çalıştı.

Yeşil adamlar”ın kontrolünde 16 Mart’ta yapılan sözde referandumda Kırım’ın Rusya’ya bağlanması yönünde karar çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 21 Mart’ta Kremlin Sarayı’ndaki törende “Kırım ve Sivastopol’ün Rusya’ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını” öngören yasayı imzalayarak yarımadanın yasa dışı ilhakını onayladı.

Rusya Kırımı ile başlayan süreçte Kırım’daki Rus işgal hükümeti Kırım Tatarlarına karşı baskı ve zulmü artarak devam etmektedir. Kırım Türklerin 1500 yıllık yurdudur. Rusya ve Kırım Tatar Devleri arasında inişli çıkışlı ilişkiler olmuştur. En son 18 Mayıs 1944 de Kırım Tatarları Rusya tarafından vatanlarından sürülmüş yollarda 295 bin kişi ölmüştür. Ne yazık ki bu ölenlerin defin edilmesine bile müsaade edilmemiştir. Bütün bu soykırımlar ve sürgünler Milletleri yok edememiştir. Kırım Tatarları küllerinden yine doğmuştur.

Kırım’da meydana gelen baskı, zulüm, faili meçhul cinayetler Halk üzerinde korku salmakla Kırım Tatar halkını bugüne kadar yok edemediğiniz gibi yinede yok edemezsiniz. Medeniyetin, İnsan Haklarının kültürün ne olduğunu çok iyi bilen ve bunu konuda zirve yapan Kırım Tatarları Medeniyet yoksunlarına ders vermektedir.
Kırım’ın Rusya tarafından yasadışı ilhakının 5. yılı dolayısıyla Kırım İşgal yönetiminden Kırım’da zulümden vazgeçmesini, Kırım Tatarlarına İnsan Hakları Beyannamesi doğrultusunda Haklarını vermesini istiyorum. Kırım’da Zulm ile abad olan, kahr ile berbad olur!

Mustafa Sarıkamış Dünya Kırım Tatar Derneği Başkanı

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest