GüncelTürk Dünyası

KIRGIZİSTAN’DA 1989 YILI 23 EYLÜL DİL GÜNÜ KABUL EDİLDİ

23 Eylül 1989’da Kırgız diline “Devlet Dili” statüsü verildi.

Kırgız Dili Ulusal Komisyonu Başkanı Nazarkul İşekeyev, 2014-2020 dönemlerinde Kırgız Cumhuriyeti’nde Devlet Dilinin Gelişimi ve Dil Politikasının İyileştirilmesi Ulusal Programı dil politikasını geliştirmek için devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.

15 bin devlet memuru “Kırgız Dili” sınavına girdi

Günümüzde 15 binden fazla devlet çalışanlarının “Kırgız” dilinde sınav verdiğini ifade eden İşekeyev, ülkenin uzak bölgelerindeki yerleşim birimlerinde devlet çalışanları için mobil servis aracılığıyla sınavlar yapıldığını bildirdi.

İşekeyev ayrıca, Eylül’de Kırgız Dili Ulusal Komisyonu tarafından dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un doğumunun 90. yılına ithafen “Anadilim ve Aytmatov” konulu üç aylığı (üç ay içinde yazarın hayatı ve eserlerine ithaf edilen yarışma ve etkinlikler düzenlenecek) ilan edildiğini belirtti.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest