GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

KANUNİ’NİN EYÜP SULTAN TÜRBESİNİ ZİYARETİ VE DUASI

Kanuni, 1 Mayıs 1566’da Eyüp Sultan türbesini ziyaret ettikten sonra Zigetvar Seferi için yola çıkmıştır.
Eyüp Sultan
Eyüp Sultan

Aslında biz Türkler için her yer “Tapınaktır”. Özellikle Türbeler, Ulu Ağaçlar, Dikili Taşlar ve Kurganların bulunduğu yerler özeldir. Bunun nedeni Atalar Kültü ile alakalı olmasıdır. Türkler ölen büyük atalardan yardım ister ve dua eder. Aslında onların aracılığı ile Tanrıdan ister. Çünkü mezarlar, türbeler ve ulu ağaçlar “axis mundi” olarak görülür. Bunlar yeryüzü ve gökyüzünü birbirine bağlayan, “Dua Yollarıdır”. Buralardan Tanrıya ulaşılabilir. Yani Tanrıyla iletişimin kapısıdır. Bu yüzden Türkler, özel yerler olan türbe mezar vb yerlerden, Tanrıyla iletişime geçer konuşur dua eder ve dileklerini ona iletir. Çünkü ölen büyük insanların ruhlarının Tanrıyla bir olduğu ve bütünleştiği düşüncesi vardır. Tüm ruhların döneceği ve “Devir Daim” olacağı yerde, onun makamıdır.

Kanuni’ye ait minyatürde dikkat çeken bir başka ayrıntı, atların düğümlü kuyruklarıdır. Bu ritüel sıradan atları, “Savaş Atına” dönüştürür. Hunlardan bu yana uygulanan bir gelenektir ve savaş alametidir. Türbenin sağ arka kısmında beyaz giyimli ve ak sakallı figür muhtemelen Eyüp Sultanın Ruhani tasviridir.

Nuray Bilgili.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest