GenelGüncelKültür Sanat

Kırıkkale Kırım Tatarlarından,Geniçesk’e külliye

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şubesi, Ukrayna’nın Geniçesk ilçesinde içinde bir cami ve okulun da bulunacağı “Kırıkkale Gazi Külliyesi”nin yapımı için kampanya başlattı.

KIRIKKALE (QHA) –

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şubesi, Ukrayna’nın Geniçesk ilçesinde içinde bir cami ve okulun da bulunacağı “Kırıkkale Gazi Külliyesi”nin yapımı için kampanya başlattı.

Kırıkkale24 adlı haber sitesinin aktardığına göre kampanyaya tüm Kırıkkalelilerin desteğini beklediklerini söyleyen Şube Başkanı Yılmaz İdik, Gazikermen’de yapılacak Kırıkkale Gazi Külliyesi’nin yapımına vatandaşların da katılarak destek olabileceklerini belirtti.

“Ata yurdu Kırım’a, cami ve okul yapımı için böyle bir girişimde bulunduk. Bizler vefa borcumuzu ödemek, soyumuzdan gelen o kişilerin hatıralarının yaşatılması amacıyla bu çalışmanın içerisine girdik. Tatar Türkleri olan bizler Kırım’a bir külliye yapmak suretiyle maddi ve manevi kardeşlerimizin yanında olmak istemiştik” açıklamasında bulunan İdik, Rus işgali nedeniyle bu niyetlerini gerçekleştiremediklerini söyledi.

Bunun yerine Kırım Tatarlarının, Kırım sınırında yoğun olarak yaşadıkları Ukrayna’nın Herson ili Geniçesk ilçesinde yapılacak olan ‘Kırıkkale Gazi Külliyesi’ adı verilecek inşaatı destekleme kararı aldıklarını belirten Dirik, “Bu yapı kompleksi içerisinde Milli Mektep, cami, aşevi, misafirhane, kütüphane, abdesthane gibi pek çok tesis yer alacaktır. Yardım yapacak hayırsever vatandaşlarımızın derneğimize ya da bizlere ulaşmalarını bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili olarak QHA’ya açıklamada bulunan Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar da, Ukrayna’nın yer tahsisini yaptığını, bir mimarlık ofisinin de projeyi Ukrayna mevzuatına uygun hale getirdiğini aktardı. Bunun haricinde 22 Mart tarihinde Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkan Yardımcıları Ümit Şilit ve Mükremin Şahin’in proje detaylarını görüşmek için Geniçesk’te bulunduklarını söyleyen Bayar, 5000 ve 2000 m2 olmak üzere Toprak ve Şestlinka köylerinde iki arsanın tahsis edildiğini, Kırım Derneği Kırıkkale Şubesi’nin külliyeyi yaptıracağını, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun da cami yaptıracağını belirtti.

kırıma külliye
kırıma külliye
kırıma külliye
Mükremin şahin-ümit şilit-Geniçesk’e külliye çalışması
kırıma külliye
kırıma külliye
kırıma külliye
kırıma külliye

QHA

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest