GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

İlk el bombasını Timur icat etti

HİSDERde ‘Timur’un Anadolu’daki Faaliyetleri’ni anlatan tarihçi yazar Mikail Bayram, tarihte ilk el bombasının Timur tarafından icat edildiğini söyledi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde “Emir Timur’un Anadolu’daki Faaliyetleri”ni anlatan 
Selçuklu tarihi uzmanı Prof. Dr. Mikail Bayram, Emir Timur’un 20’ye yakın sefer düzenlediğini belirterek daha çok Anadolu Seferi üzerinde durdu. 
Timur tarafından Çağatayca yazılan ve sonra Farsça olarak çevrilen “Menem Timur-ü Cihangüşâ”adlı kendi hayatını detaylı bir şekilde anlatan hatıratını kaynak gösteren tarihçi Mikail Bayram, kendisini “Ülkeler Fatihi Timurlenk” olarak tanıtan Emir Timur’un, Semerkant’ın yakınlarında Kaş denilen köyde 1336’da dünyaya geldiğini ve babasının Muhammed Turagay,
annesinin ise Tekina Hatun olduğunu söyledi. Annesi tarafından küçük yaşta okula getirilip götürülen Timur’un. belli bir yaştan sonra çok zeki, çok çalışkan olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Bayram, ilk hocası Şeyh Şemseddin’in yanında tahsil gördüğünü ve genç yaşta iken 15 yaşında bir genci okla öldürdüğünü, 20 yaşına geldiğinde Semerkand’a giderek Emir Yakmak’ın askeri birliğinde vazifeye başladığını belirtti. Gördüğü silah eğitimi ve askeri mahareti sebebiyle kısa sürede o birliğe komutan olan Timur’un, on kişiden oluşan özel bir tim kurarak başına bir “Onbaşı”yı komutan olarak atadığını, 100 kişiden oluşan birliğin başına “Yüzbaşı”, bin kişiden oluşan birliğin başına da “Binbaşı” demek suretiyle komutan görevlendirdiğini belirtti.

İLK EL BOMBASINI TİMUR İCAT ETTİ
1370’te Çağatay Hanlığı’nın batısını kontrol altına alan askeri bir lider olarak kendini gösteren Timur’un, başında Toktamış’ın olduğu Altın Orda Devletini yıktıktan sonra daha başka seferlere çıktığını kaydeden Bayram, “Tarihte ilk defa el bombasını icat eden Timur’dur. İcat ettiği füzeleri savaşlarda kullanan Timur’u Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid’e karşı galip gelmesini sağlayan da çok etkili olan o füzeler olmuştur. Kalelerde lağım marifetiyle gedik açma sanatını Timur geliştirdi, bu sanat sonra Osmanlılara intikal etti. Hatta Lağımcılar sınıfı bunlardan oluşturuldu” dedi.

ANADOLU SEFERİ VE ANKARA SAVAŞI
Emir Timur’un Anadolu Seferi ve Yıldırım Bayezid’le Timur arasındaki olumsuzluğun kaynağı hakkında da bilgi veren Bayram, “Etrafındaki devletçikleri yıkan Timur’dan kaçan komutan ve emirler Osmanlılara sığınıyorlar. Aynı şekilde Yıldırım Bayezid de Anadolu’daki beylikleri zapt ettiğinde Anadolu’daki beyler de Timur’a sığınıyorlar. Böylece Timur ile Beyazid arasında karşılıklı diyaloglar iki devlet arasında gerginleşmelere neden oluyor” dedi.
Sivas Kalesi’ni aldıktan sonra Timur’un, Ankara Savaşı’nda askerleriyle birlikte en ön safta çarpıştığını ve Osmanlı ordusunun yenilmesiyle birlikte Yıldırım Beyazid’in esir aldığını ifade eden Bayram, Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazid’in Bursa’da Timurlenk’in karşısına çıkarıldığını ve Yıldırım’ın kendisine; “Sen Osmanlı topraklarını işgal etmeye ve saldırmaya başlayınca ben, kendi topraklarımı savundum. Toprakları düşman istilasına ve saldırısına maruz kalan bir devlet emiri ne yapması gerekiyorsa onu yaptım” şeklindeki sözlerini ise, Timur’un taktirle karşıladığını dile getirdi.
Meram Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbette, tarihçi-yazar Mikail Bayram’a HİSDER’in hediyesini dernek başkan yardımcısı Mustafa Dündar, eski Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ile birlikte takdim etti.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest