GenelKültür SanatTürk Dünyası

HER İMPARATORLUK GİBİ “YENİ ROMA” İMPARATORLUĞU AMERİKA DA YIKILACAKTIR

HER İMPARATORLUK GİBİ “YENİ ROMA” İMPARATORLUĞU
AMERİKA DA YIKILACAKTIR

İnsanlığın tarihi, Ademoğullarının tarihidir. Ademoğullarının tarihi, medeniyetlerin tarihidir. Medeniyetlerin tarihi, savaşların tarihidir. İnsanlık tarihinin başından bu yana, Habil”in nesilleriyle, Kabil”in nesilleri, iktidar savaşı veriyorlar. Medeniyetler arasındaki silahlı ve silahsız güçlerin savaşı, Kıyamet gününe kadar ara vermeden devam edecektir. Hiçbir medeniyetin, küresel savaşın dışında kalması mümkün değildir.
*
Medeniyetler arasında silahlı ya da silahsız savaşlar olmasaydı, ekonomik, siyasal ve kültürel alanda, büyük dönüşümler yaşanmazdı. Bu yüzden, İbn Haldun”dan Arnold Toynbee”ye, Max Weber”den Samuel Huntington”a kadar yüzlerce düşünür, medeniyetlerin ortaya çıkışları, gelişmeleri, birbirlerine etkileri, başarıları, güçlerini yitirmeleri ve çöküşlerine ilişkin, kalıcı çalışmalar yapmışlardır.
*
Medeniyet ve kültür, çoğu zaman birbirleriyle aynı anlamı taşıyan, eşdeğerli iki ana kavramdır. Medeniyet denilince kültür, kültür denilince medeniyet akla gelir. Ancak medeniyet kavramı, daha kapsayıcıdır.İslam ya da Batı medeniyeti denildiğinde, medeniyete katkıda bulunan, bütün bir dünya söz konusudur. Bu yüzden, ünlü Akdeniz tarihçisi Fernand Braudel”e göre, medeniyet “bir kültürel özellikler ve olgular toplamıdır”.
*
Her medeniyet, kendisinden önceki dünya kültürünü özümsediği ve içselleştirdiği ölçüde, kalıcı ve uzun ömürlü olur. İslam medeniyeti, kendisinden önce gelen Mısır, Yunan ve Roma kültürlerini içselleştirerek, büyük bir zenginlik kazanmıştır. Aynı yolu Batı medeniyeti izledi. Batılılar İslam medeniyetinin eşsiz kültür hazinelerini içselleştirerek, bugünkü Avrupa medeniyetini, benzeri görülmedik bir ekonomik güce ulaştırdılar.
*
Medeniyetlerin hiç bitmeyecek savaşlarında, her ülke kendisini, Osmanlı Devleti gibi,“Ölümsüz Devlet” olarak görür ve “medeniyet körü” olmaktan kurtulamaz. Ölümsüzlüğüne güvenen ve kendisiyle “tarihin sonu”nun geldiğine inanan her devlet, değerlerini yenileyemez ve yıkılır. Roma, Moğol, Abbasi, Osmanlı, İngiliz ve Rus imparatorlukları gibi, “Yeni Roma” imparatorluğu, Amerika da yıkılacaktır.
*
Dünyanın ulaştığı yeni kültür birikimini içselleştirerek, kendisini yenilemeyen hiçbir medeniyet, ölümsüzlüğü yakalama rüyasından uyanamaz. Batı medeniyetinin ulaştığı ekonomik güç, onun uzun ömürlü olmasının bir güvencesi olamaz.Bütün dünyanın kültürel birikimine dayanan Batı medeniyeti, tek ve benzersiz değildir.
*
Dünyanın kültürel birikimi, bütün medeniyetlerin ortak hazinesidir. Medeniyetlerin ortak hazineden yararlanma savaşı sürekli ve küreseldir.Yirmibirinci yüzyılda medeniyetlerin savaşı, üniversitelerde, hastanelerde, parlementolarda ve pazarlarda, bütün hızıyla devam etmektedir.
*
Dünyada medeniyetler savaşı, değerler savaşıdır.
*
En yeni medeniyet, en eski medeniyet olandır.
*
Kutsal medeniyet,İlk Peygamber’le başlar.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest