GenelKültür Sanat

DÜNYADA SAVAŞLARA HAYIR DEMEK BÜYÜK BİLGELERİN İŞİDİR

DÜNYADA SAVAŞLARA HAYIR DEMEK BÜYÜK BİLGELERİN İŞİDİR

İnsanlar topraktan gelmişlerdir, kendilerine verilen zaman tamamlanınca, yeniden toprağa döneceklerdir. Dünyada beş bin yıllık insanlık tarihine bütün olarak bakıldığında, dünyanın insanlara ait değil, insanların dünyaya ait oldukları görülür. Bu yüzden, ne Doğu”da, ne de Batı”da, ne kadar güçlü olursa olsun, hiçbir ülke, dünyanın tek sahibi olamaz. Dünya bütün dünyalılarındır.


  • Dünyayı bütün dünyalılar için, yaşanır kılacak olanlar, savaşların şahinlerinden daha çok barışların güvercinleridir. Çünkü, savaşa hayır demesini bilen barış güvercinleri, tarihin her döneminde, barışa hayır demesini bilen, savaş şahinlerinden daha güçlü olmuşlardır. Barışlar yaşamaya ve yaşatmaya, savaşlar ölmeye ve öldürmeye çağrılardır. Bunun için, kanlı barış, kansız savaş yoktur.

  • Bütün dünyada savaşa hayır diyenlerin başında büyük bilgeler gelir.Picasso”nun Guernica tablosu, dünyada barış karşıtlığının simgesidir. İspanya iç savaşında, Guernica”nın yerle bir edilmesinin ardından Picasso tarafından, öldürülen insanları anmak ve anılarını yaşatmak için yapılmıştır.

  • Savaş uçakları geliştirildikten sonra, bütün yıkımlar, gece saatlerinde yapıldıkları için, Picasso tabloyu gündüz ve gecenin simgesi, siyah ve beyaz yapmıştır. Tabloda insan gözüne benzeyen ışık kaynağı, yüzyılların içinde oluşan ve sanatçıların yeni boyutlar kazandırdığı, savaşa karşı ortak bilinci yansıtır.
    *
    Dünyada savaşlar politikanın cephelerde devamı olmaktan çıkmıştır. Yeni dünyanın savaşları, savaşa evet diyenlerle alanlarında değil, savaşa hayır diyen bilgelerle barış alanlarında yapılıyor. Dünya barışının güvencesi,Güvenlik Konseyinin üyelerinden önce dünyanın her yanındaki büyük bilgelerdir.

  • Dünyanın neresinde olursa olsun, bütün savaşların faturasını, savaş kararı alanlar değil, savaşlardan en büyük zararı gören toplumlar öder. Savaşları devletler başlatır milletler durdurur. Dünyanın her kıtasında savaşla var olan devletler, savaşla yok olurlar. Savaşta kılıçlarla yürüyenler,kılıçlarla durdururlar.

  • Dünyada devletlerin estirdikleri savaş fırtınaları, sevgi yüklü sanatçılarla barış rüzgarlarına dönüşür.

  • İnsanlar dünyaya Yunus’un dediği gibi, savaş yapmaya değili, barış yapmaya gelmişlerdir.

  • Savaşta her az, her zaman çoktur. Yaşanılan hayat savaşla değil, barışla korunur.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest