GenelGüncel

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı “Mavi Vatan 2019” başladı. İşte o ilk görüntüler…

Cumhuriyet tarihinde ilk defa ana vatanı çevreleyen üç denizde 103 geminin katılımıyla eş zamanlı gerçekleştirilen “Mavi Vatan 2019 Tatbikatı” başladı.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklama :

1. Mavi Vatan-2019 Taktik Tatbikatı 27 Şubat-08 Mart 2019 tarihleri arasında Dz.K.K.lığınca Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’e istinaden icra edilecektir.

2. Tatbikatın maksadı,

a. Jenerik bir senaryoya istinaden Ana Ast Komutanlık Karargahları ve Harekat Merkezlerinin çalışma usüllerini test etmek,

b. Görev Grubu seviyesinde mevcut harekât nevilerini denemek,

c. Diğer Kuvvet K.lıkları ile müşterek/birlikte çalışabilirlik usullerini ve karşılıklı destekleme imkan kabiliyetlerini denemek, katılacak unsurların harbe hazırlık seviyelerini yükseltmektir.

3. Tatbikat Deniz Kuvvetleri K.lığı bünyesinde ilk defa 3 denizde (Karadeniz, Ege ve D.Akdeniz) aynı anda icra edilecektir.

4. Tatbikata; Dz.K.K.lığı, K.K.K.lığı, Hv.K.K.lığı ve Sahil Güv.K.lığından birlikler ile su üstü, su altı ve hava platformları iştirak edecektir.  

5. Tatbikat 2018 yılında teşkil edilen Deniz Harp Merkezi K.lığında kurulacak Tatbikat Kontrol Merkezi tarafından sevk ve idare edilecektir.

6. Mavi Vatan-2019 Taktik Tatbikatı, 27 Şubat 2019 günü, birlik ve gemilerin Karadeniz Ereğli, Umuryeri, Gölcük, Erdek, Foça, Aksaz, Mersin ve İskenderun’dan hareketleri ile başlayacak; tatbikat esnasında deniz harekât görevleri ile kriz ve harp dönemine yönelik eğitimler ve silah atışları yapılacaktır.

7. Tatbikat sonrasında, 06-08 Mart 2019 tarihleri arasında tatbikata iştirak eden 67 unsur tarafından, 3 denizde 33 yurtiçi ve 7 yurtdışı liman olmak üzere toplam 40 liman ziyareti icra edilecektir.

8. Tatbikat kapsamında karargahlar jenerik senaryoya istinaden harekat planlama süreçlerini işletecek ve bu planlar “Milli ve Yerli” olarak geliştirilen Deniz Harp Oyunu Sistemi’nde (DEHOS) denenerek, tatbikatın Bilgisayar Destekli olacak şekilde de icrası sağlanacaktır.

9. Tatbikata ilişkin Deniz Harp Merkezi Komutanlığı/Gölcük’te 26 Şubat 2019 günü saat 16.00’da önceden duyurulan plana uygun olarak basın brifingi icra edilecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest