Genel

Batı Trakya Türkleri Yunanistan’ın Türk kimliğini inkara yönelik aldığı karara tepki olarak İskeçe’de “ARTIK YETER” sloganıyla bir eylem gerçekleştirdi.

Yunanistan Yargıtayı’nın, AİHM’in İskeçe Türk Birliği ile ilgili kararını ikinci kez reddetmesi ve derneğin yasal statüsünü kabul etmemesi üzerine eylem kararı alan İskeçe Türk Birliği, 10 Temmuz Cumartesi günü “ARTIK YETER” sloganıyla bir yürüyüş düzenledi.

İskeçe Türk Birliği tarafından organize edilen eyleme Batı Trakya’nın bir çok bölgesinden vatandaşlar katıldı. İTB önünde toplanan kalabalık, şehir meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme katılan yaklaşık 1500 Batı Trakya Türkü yürüyüş boyunca İskeçe Türk Birliğinin tanınması yönünde çeşitli sloganlar attı.

Vatandaşlar yürüyüş boyunca, “Hak verilmez alınır, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları uygulansın, İTB için adalet, İTB tehdit değildir, Demokrasi, eşitlik, özgürlük” şeklinde sloganlar attı.

İTB önünde toplanan binlerce vatandaş, bir kortej oluşturarak İskeçe Şehir Meydanı’na kadar yürüdü. Meydanda toplanan vatandaşlar yine İTB’nin tanınması yönünde sloganlar attı. Ardından İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, yürüyüşe katılan ve kendilerine destek veren vatandaşlara teşekkür etti.

“38 YILDIR DEVAM EDEN BİR HAKSIZLIĞA, ADALETSİZLİĞE TEPKİ GÖSTERMEK İÇİN BUGÜN BURADAYIZ”

38 yıldır verdikleri hukuk mücadelesini anlatan başkan Ahmetoğlu, “38 yıldır devam eden bir haksızlığa, adaletsizliğe tepki göstermek için bugün buradayız. 1927’den itibaren yarım asırdan uzun bir süre resmi ve yasal bir şekilde faaliyetini sürdüren İskeçe Türk Birliği, GTGB ve BTTÖB 1983 yılı sonunda bir gece aniden tabelaları söküldü ve resmiyetleri ellerinden alındı. Bu olayı, ülkemiz Yunanistan’ın milli kimliğimizi inkâr etme politikasının bir yansıması ve bir uygulaması olarak görüyoruz. Unutmamak gerekir ki bu uygulama azınlık toplumu ile vatandaşı olduğumuz devlet arasındaki güvensizliğin en büyük sebebi olmuştur” diye konuştu.

“MÜCADELEMİZ ADALET TECELLİ EDİNCEYE KADAR DEVAM EDECEK”

2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduklarını anımsatan Ahmetoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“İskeçe Türk Birliği 1983 yılından 2005 yılına kadar 22 yıl süren iç hukuk sürecinden sonra hakkını aramak için 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştur. AİHM, İTB ile ilgili kararını 27 Mart 2008 tarihinde açıklamış ve İskeçe Türk Birliğini oybirliğiyle haklı bulmuştur. Ne yazık ki aradan 13 yıl geçmiş olmasına rağmen ülkemiz Yunanistan uluslararası hukuka uygun hareket etmemekte ve AİHM’nin İTB ile ilgili kararını uygulamamaktadır. Bundan tam 10 gün önce 30 Haziran Çarşamba günü açıklanan kararla, Yargıtay yüksek mahkemesi (Arios Pagos) AİHM kararından sonra yaptığımız ikinci başvuruyu da reddetmiştir.

İskeçe Türk Birliği, 2008 yılından bu yana iki kez tükettiği iç hukuk mücadelesinde AİHM kararlarının uygulanmasını istemiştir. Ülkemiz Yunanistan ise iki kez bu talebimizi reddetmiştir. Bu karar uluslararası hukuk dikkate alınmadan alınan bir karardır. Buna en ufak bir şüphe yoktur.

İTB’nin yanısıra Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç Azınlık Gençleri Kültür Derneğinin de AİHM kararları 13 yıldır uygulanmamaktadır. Avrupa Konseyinin ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının uyarılarını ve çağrılarını dikkate almamakta ve bu yanlış ve antidemokratik kararda 13 yıldır ısrar edilmektedir.

Bizler bu karara karşı tepkimizi dile getirmek için bugün buradayız. Bu kararın toplumumuza yapılan büyük bir haksızlık ve hakkımızın gaspı olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyoruz. Bu durumun vatandaşlar arasında haksızlık ve eşitsizlik doğurduğunu bir kez daha vurgularız.

Kaynak: https://www.milletgazetesi.gr/bati-trakya/bati-trakya-turkleri-esitlik-ve-adalet-icin-yurudu#.YOnC9mQvUiE.twitter

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest