Genel

İsmail CENGİZ / Avrasya Federasyonu Gen. Bşk. TÜRKİYE’Yİ YENİ BİR GÖÇ DALGASI BEKLİYOR

TÜRKİYE’Yİ YENİ BİR GÖÇ DALGASI BEKLİYOR

BİNLERCE AFGAN MÜLTECİ

İRAN TÜRKİYE SINIRINA KOŞUYOR

TALİBAN KORKUSUYLA HERGÜN 2 BİNE YAKIN MÜLTECİ İRAN’A GEÇİYOR

Kabil Hükümeti ile Taliban Hareketi arasındaki silahlı çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu çatışmalardan şüphesiz en çok iki ateş arasında kalan masum Afgan halkı olumsuz etkilenmektedir.

            Özellikle İran sınırına yakın Herat, Farah ve Zaranj eyaletlerinden her gün yüzlerce mültecinin sınırdan geçerek İran topraklarına giriş yaptığı görülüyor. Taliban korkusu ile her gün 2 bin mültecinin İran’a geçmektedir. Alınan bilgilere göre binlerce Afgan mülteci, Türkiye’ye geçiş yapmak için İran’da beklemektedir. Çok sayıda Afgan gencin yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yapmak için fırsat kolladığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Nitekim son günlerde yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yapan mültecilerin yakalandıkları ve Geri Gönderme Merkezleri’ne veya çeşitli Anadolu kentlerine gönderildikleri bilinmektedir. Hatta yasadışı yollarla Van’dan geçiş yapan ancak kaçak geçiş parasını ödeyemeyen çok sayıda Afgan mültecinin, insan kaçakçıları tarafından farklı illere götürülüp komisyon karşılığında çalıştırıldıkları ve bunların üzerinden para kazandıkları bilgisi alınmıştır. Nitekim bu hususta Temmuz ayı başında TBMM’ne bir araştırma önergesi verilmişti.

            Afganistan halkını tanımayan ancak Afgan halkı üzerinden ahkam kesenlerin açıkladıkları gibi, Afgan mültecilerin çoğunluğunun hedefi Türkiye değildir. Özellikle Peştun, Hazara ve Tacikler Türkiye üzerinden Batı ülkelerine geçiş yapmayı hedeflerken, Türkmen ve Özbekler de Avrupa’ya geçmek yerine daha güvenli bir gelecek kurmak için Türkiye’yi tercih etmektedir.

            Özetle ifade etmek gerekirse, eğer gerekli önlemler alınmazsa, Türkiye’yi yeni bir göç dalgası beklemektedir. On binlerce Afgan mülteci Türkiye’ye sığınmak istemektedir. Göç Genel Müdürlüğü’nün bu konuda hazırlıklı olmasında fayda vardır.

Gerçekten de rejim ile Taliban’ın koltuk savaşında iki ateş arasında kalan on binlerce insan açlık, güvenlik, sağlık sorunları ile karşı karşıya bulunuyor. İnsani olarak halkın asgari yaşam standartlarının oluşturulması gerekmektedir. Biz Avrasya Federasyonu olarak, Afganistan’a Destek Platformu olarak destek ve imkan verildiği takdirde Afgan mültecilerin sorunlarına yerinde çözüm üretmeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

İsmail CENGİZ

Genel Başkan

A NEW WAVE OF MIGRATION IS WAITING FOR TURKEY

TENS OF THOUSANDS OF AFGAN REFUGEES

IRAN IS RUNNING TO THE TURKISH BORDER

NEARLY 2,000 REFUGEES GO TO IRAN EVERY DAY

WITH FEAR OF THE TALIBAN

To summarize, if the necessary precautions are not taken, a new wave of immigration awaits Turkey. Tens of thousands of Afghan refugees seek refuge in Turkey. It would be beneficial for the General Directorate of Migration to be prepared in this regard.

Indeed, tens of thousands of people, caught between two fires in the armchair war between the regime and the Taliban, face hunger, security and health problems. Humanely, minimum living standards of the people should be established.

We, as the Eurasian Federation, want to share with the public that we are ready to produce appropriate solutions to the problems of Afghan refugees if support and opportunity are given to Afghanistan as Support Platform.

İSMAİL CENGİZ

President of the Eurasian Federation of Associations

SUPPORT PLATFORM TO AFGHANISTAN

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest