GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

BALKANLARDA BEKTAŞİLİK ULUSLARARASI SEMPOZYUMU

BALKANLARDA BEKTAŞİLİK

ULUSLARARASI SEMPOZYUMU

Nevin BALTA

Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılında “Türk dünyasının sorunları üzerine 2023 kültür faaliyetleri” kapsamında “Türk İslam Kültür Mirası Olarak Balkanlarda Bektaşilik Uluslararası Sempozyumu”nu düzenlendi.

TDPB’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sakarya Üniversitesi ve TİKA iş birliği ile gerçekleşecek uluslararası sempozyumda, 26-27 Nisan 2023 tarihlerinde Millî Kütüphane Konferans Salonunda bilimsel bildiriler sunuldu. 26 Nisan saat 10.00’da “Açılış Oturumu”, saat 12.00-18.00 saatleri arasında “I., II., III. Oturum”, saat 18.30-19.00’da “Değerlendirme Oturumu” ile sona erdi. Doğan Kaplan’ın Moderatörlüğündeki “Açılış Oturumu”nda Prof. Dr. Ramazan Biçer “Bektaşi Nefeslerinde Matüridi Temalar, Doğan Kaplan “Velayetname Bağlamında Hacı Bektaş Veli’nin Sosyal Çevresi”, Prof. Dr. Cenksu Üçer, “Demir Baba Velayetnamesinde Yer Alan İnanç Unsurları Üzerine Bir Değerlendirme”Doç. Dr. Recep Önal, “Türk-İslam Düşünce Tarihinde Matüridilik-Bektaşilik Etkileşimi: Benzerlik ve Farklılıklar” adlı bildiriler sundular.I., II. ve III. Oturumlarda “Balkanlar’da Bektaşilik” teması ele alındığı şölende, Balkanlardaki Türk-İslam kültürü bağlamında ve Türkiye’nin Balkanlardaki teo-stratejisi ve teo-diplomasisi açısından Bektaşiliğin sosyo-kültürel ve teolojik yönlerinin anlatılacağı anlatıldı.

Uluslararası Balkanlar’da Bektaşilik Sempozyumu, TDPB Başkanı Sayın Nail ÇELEBİ’nin açış konuşmaları ile başladı. Türkiye, ABD, İtalya, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Rusya, Saray Bosna, Özbekistan ve Kırgızistan’dan katılan akademisyenler sundukları bildirilerde; “Balkanlarda Bektaşiliğin bugünü ve yarını, Balkanlardaki Bektaşiliğin tarihçesi, Balkan Bektaşilerinin kültürel yapısı, Balkan Bektaşilerinin dinî yapısı ve inanç biçimleri, Balkan siyasetinde Bektaşilik, Balkan kültüründe Bektaşilik, Türkiye-Balkan devletleri ilişkileri açısından Bektaşilik, Türk kültürü açısında Balkanlarda Bektaşilik, Balkan Müslümanları ve Bektaşilik” konularını ele aldılar. Bilim adamları bildirilerinin ardından soruları yanıtladılar.

Balkanlar ülkeleri ile Türkiye’nin, Balkan halkları ile Anadolu halkının tarihsel ve kültüler bağlar son derece güçlüdür. Türkiye ve Balkan devletlerinin siyasî ve kültürel ilişkilerinin belirli dinamikleri vardır. Balkan coğrafyası, Türk kültürünün küçümsenemeyecek izlerini bağrında taşıyor. Anadolu’daki Türk dinî ve milli kültürünün Balkan topraklarındaki yansıması olan Bektaşiliğin bilim adamları tarafından incelenmesi, Türkiye-Balkan ilişkilerine katkı sağlayacaktır.      Türk Dünyası Parlamenterler Birliği, Balkanlar’da Bektaşilik Uluslararası Sempozyumu ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Balkan politikalarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesinin yanı sıra İslamiyeti Balkanlara kültürüyle, medeniyetiyle, sanatı ve edebiyatıyla götüren sufi dervişlerin dinî ve manevi mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını yardımcı olmayı hedeflemiştir.

Balkanlar’da Bektaşilik Sempozyumu
Balkanlar’da Bektaşilik Sempozyumu
Balkanlar’da Bektaşilik Sempozyumu
Balkanlar’da Bektaşilik Sempozyumu
Türk İslam Kültür Mirası Olarak Balkanlarda Bektaşilik Uluslararası Sempozyumu”nu düzenlendi.
Türk İslam Kültür Mirası Olarak Balkanlarda Bektaşilik Uluslararası Sempozyumu”nu düzenlendi.
“Türk İslam Kültür Mirası Olarak Balkanlarda Bektaşilik Uluslararası Sempozyumu”nu düzenlendi.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest