GenelGüncelTürk Dünyası

3. Türkistan Kurultayı’nda TÜRKSOY Resim Sergisi Açıldı

Kastamonu’da, 10 ülkeden 77 bilim insanının katılımıyla düzenlenen “3. Türkistan Kurultayı” kapsamında TÜRKSOY Resim Sergisi açıldı

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY, Kastamonu Üniversitesi, Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (Türkistan-Der) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)  işbirliğinde düzenlenen kurultay öncesinde TÜRKSOY Resim Sergisi’nin açılışı yapıldı.

TÜRKSOY’un geleneksel hale gelen ve bu yıl 21’incisi düzenlenen “Ressamlar Buluşması”na katılan Türk Dünyası’nın usta ressamlarının eserlerinden oluşan serginin açılışı, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın tarafından yapıldı. Açılışın ardından sergiyi gezen protokol ve katılımcılar, Türk Dünyası’nın çeşitli coğrafyasında resim sanatına gönül vermiş fırça ustalarının eserleri ile yakından tanış olma ve bilgi edinme fırsatı buldu.

Prof. Dr. Fırat Purtaş sergiye ilişkin yaptığı açıklamada, TÜRKSOY Ressamlar Buluşması’nda ortaya çıkan eserlerden hazırladıkları karma serginin açılışını yaptıklarını anlattı. Sergide Türk Dünyası’nın dört bir tarafından ressamların kültürlerini yansıttığını aktaran Purtaş ,”Bu zamana kadar 21 defa düzenlenmiş TÜRKSOY Ressamlar Buluşması’na dair izlenimlerini yansıttıkları sergide 30’un üzerinde tablo yer alıyor.” diye konuştu.

Türkistan Kurultayı’nın TÜRKSOY’un kuruluşunun 25’inci yılına denk geldiğine işaret eden Purtaş, “Türk Keneşi çalışmaları, Türk devletleri arasında çok taraflı iş birliği gerçekleştiriyor ve her alanda bütünleşme çabası görülüyor. Cumhurbaşkanlarımız aldıkları kararlarla bize yol haritası çiziyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Serginin açılışının ardından “Kafkasya ve Türkistan’da 1938 Sovyet Katliamı ve Tesirleri – Göç, Sürgün ve Hürriyet” temasıyla düzenlenen kurultay başladı.

Kurultayda Vali Yaşar Karadeniz, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Kavuncu ile Türkistan-Der Genel Başkanı Burhan Kavuncu da birer konuşma yaptı.

Etkinliğe Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Özbekistan Bağımsız Yazılı Kitle İletişim Araçlarını ve Haber Ajanslarını Destekleme ve Geliştirme Kamu Fonu Başkanı Said Yusupov ile Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Gagavuz Yeri, Makedonya, Kosova ve İran’dan 77 bilim insanı katıldı.

Kastamonu'da, düzenlenen "3. Türkistan Kurultayı" kapsamında TÜRKSOY Resim Sergisi
Kastamonu’da, düzenlenen “3. Türkistan Kurultayı” kapsamında TÜRKSOY Resim Sergisi

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest