GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

2. ULUSLARARASI HAZAR ÜLKELERİ TİYATRO FESTİVALİ BAŞLIYOR

TÜRKSOY ve Kazakistan’ın Mangistau Vilayeti Valiliği işbirliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Hazar Ülkeleri Tiyatro Festivali’nin ikincisi 13-16 Eylül 2018 tarihleri arasında Kazakistan’ın Aktau şehrinde gerçekleştirilecek. İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen festivale Hazar Denizinde kıyısı bulunan ülkelerden özel tiyatrolar, şehir tiyatroları ve devlet tiyatroları katılım gösteriyor.

Hazar kıyısı ülkelerin tiyatroları arasındaki kültürel ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra tecrübe paylaşımı ve repertuvar değişimlerinin sağlanmasını amaçlayan festival kapsamında sahnelenecek eserler bu yıl tanınmış Kazak aktör Nurmuhan Janturin’in doğumunun 90. yılına ithaf ediliyor.

II. Uluslararası Hazar Ülkeleri Tiyatro Festivali, Azerbaycan, Kazakistan, İran, Rusya Federasyonu ve Türkmenistan gibi ülkelerin seçilmiş eserlerini Kazakistan’ın Aktau kentinde sanatseverlerle buluşturuyor. Bu yıl 13 – 16 Eylül tarihleri arasında Aktau’da kutlanacak festivalde; Kazakistan’dan üç, Azerbaycan, Başkurdistan (RF), Tataristan (RF), Türkmenistan ve İran’dan birer oyun olmak üzere toplam sekiz farklı oyun sahnelenecek.

Festival, 13 Eylül Perşembe günü protokol üyeleri, devlet tiyatroları yöneticileri, sanatçıları, konuk tiyatro grupları ve basın mensuplarının katılımıyla Aktau N. Janturin Mangistau Vilayet Müzikal Dram Tiyatrosunda yapılacak konuşmalar ve etkinliklerle başlayacak. Gerçekleştirilecek basın toplantısının ardından festival, Tataristan’dan(RF) S. Amutbayev Menzelin Devlet Tatar Dram Tiyatrosu’nun saat 11:00’da, Küçük Sahne’de gerçekleştireceği Azerbaycanlı yazar Hüseyin Cavid’in kaleme aldığı ‘’İblis’’ adlı temsille devam edecek. Festival’in resmi açılış etkinliği ise aynı gün tüm tiyatroların katılımları ile Büyük Sahne’de gerçekleştirilecek.

Festivale İlgi Her Geçen Yıl Artıyor

Binlerce sanatseverin izleyeceği festivalde; 5 farklı ülkeden 200’e yakın sanatçı 8 temsil verecek.
Festivalde bu yıl, Azerbaycan’dan ‘Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosu’, ‘Yehuda’yı, Türkmenistan’dan ‘Kemine Marı Devlet Dram Tiyatrosu’, ‘Aşk Okyanusunda Küreksiz Sandal’ı, Başkurdistan’dan(RF) ‘Nur Ufa Devlet Tatar Tiyatrosu’, ‘Geçmişten Gelen Kadın’ı, Tataristan’dan(RF) ‘S. Amutbayev Menzelin Devlet Tatar Dram Tiyatrosu’, ‘İblis’i, İran’dan ‘Bileh Savar Barbod Tiyatro Grubu’, ‘Kendini Benden Aldın’ı, ev sahibi Kazakistan’dan ‘G. Musrepov Kazak Devlet Akademik Genç Seyirciler Tiyatrosu, ‘Dipte’yi, ‘N. Janturin Mangistau Vilayet Müzikal Dram Tiyatrosu, ‘Kaligula’yı, ‘Akmola Vilayet Rus Dram Tiyatrosu ise ‘Darağacı’ isimli eserleri sahneleyecek.

Sanatseverle buluşturulacak eserleri Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan tiyatro eleştirmenlerinden oluşan jüri komitesi değerlendirmeye alacak.
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan festivale ilgi her geçen yıl artarken Hazar Denizi’ne kıyısı olan  ülkelerden festivale katılan özel tiyatrolar, şehir tiyatroları ve Devlet Tiyatrolarının sahnelediği oyunlar Türk dünyası tiyatroları arasında işbirliğinin artmasına ve repertuvar değişimlerine vesile oldu.

Bu yıl kuruluşunun 25. yılını kutlayan TÜRKSOY, her yıl düzenlediği toplantılarla, Türk dünyasının tiyatro yöneticilerini bir araya getirerek, Tiyatro sanatının gelişimine katkı sunuyor. TÜRKSOY üyesi ülkelerdeki yazarların kaleme almış olduğu eserleri farklı dillere çevirerek, dünya repertuvarına dahil eden teşkilat ayrıca yıl boyu gerçekleştirdiği seminer ve yarışmalarla yeni eserlerin ortaya çıkmasına da vesile oluyor.

HAZAR ÜLKELERİ TİYATRO FESTİVALİ  - МЕЖДУНАРОДНЫЙ ТЕАТРАЛЬНЫЙ ФЕСТИВАЛЬ ПРИКАСПИЙСКИХ СТРАН
HAZAR ÜLKELERİ TİYATRO FESTİVALİ (МЕЖДУНАРОДНЫЙ ТЕАТРАЛЬНЫЙ ФЕСТИВАЛЬ ПРИКАСПИЙСКИХ СТРАН)

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest