GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

2 NİSAN 1993 KELBECER İŞGAL EDİLDİ – İSMAİL CİNGÖZ

2 NİSAN 1993 KELBECER İŞGAL EDİLDİ

İsmail CİNGÖZ

Unutma Türk Milleti;

Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından işgal edilen Azerbaycan’ın Kelbecer bölgesinde; Ermeniler tarafından 511 kişi şehit edilmiş, yüzlerce kişi yaralanarak sakatlanmış, 231 kişi kaybolmuş, 24 bin 279 çocuğa zarar verilmiş, 734 çocuk yetim kalmış, binlerce Azerbaycan Türkü kaçkın olarak güvenli bölgelere sığınmak zorunda kalmıştır.

İşgal dönemi içersinde;

172 kültür merkezi,

96 okul,

76 sağlık ocağı,

1 müze de Ermeniler tarafından tahrip edilmiştir.

Ermeni çeteleri Kelbecer’i işgal ettikten sonra, Türk tarihi yapılarının çoğunluğu yok edilmiştir. Kelbecer’in işgali sonrası  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 822 Sayılı Kararı ile tüm işgalci güçlerin Kelbecer ve Azerbaycan’ın diğer işgal edilmiş bölgelerinden derhal çıkarılması kararını almıştır.

Ermenistan’ın yıllardır sürdürdüğü saldırı, taciz ve sınır ihlalleri karşısında Azerbaycan, 27 Eylül – 9 Kasım 2020 tarihlerinde Ermenistan’a karşı başlattığı 2. Karabağ Savaşı ve Vatan Muharebesi sonucunda işgal altındaki topraklarının (Hocalı ile Hocavend, Hankendi ve Ağdere topraklarının da yer aldığı bölgeler hariç) büyük bir kısmı kurtarılmıştır. Ateşkes Mutabakatı kapsamında Azerbaycan’ın bazı topraklarından Ermenilerin çekilmeleri sağlanabilmiş olsa da Dağlık Karabağ bölgesinde yer alan bir kısım topraklarında hala sözde Rus Barış Kuvvetleri’nin kontrolü altında Ermenistan’ın işgalleri devam etmektedir.

Azerbaycan’ın uluslararası tanınmış toprak bütünlüğü sağlanmalı, işgalci Ermenistan tamamen kendi sınırlarına çekilmeli ve sözde Rus Barış Kuvvetleri Azerbaycan topraklarından çıkartılmalıdır.

En önemlisi ise ilerleyen zamanda kalıcı barış sağlanabilse dahi TÜRK MİLLETİ, İŞGALLERİ UNUTMAMALIDIR; çünkü düşmanları da asla unutmamaktadır.

                        :

İsmail CİNGÖZ; Uluslararası Siyaset Uzmanı/M. A. – BULTÜRK Ankara Temsilcisi, TDPB Basın Kulübü Başkanı. [email protected]

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest