AşkanaGenelGüncelTürk Dünyası

Konya’da ilk kez Türk Dünyası Aşuresi yapıldı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un katkılarıyla Konya’da düzenlenen “Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri” etkinliklerinde ilk kez Türk Dünyasının çeşitli bölgelerinden getirilen ürünlerle “Türk Dünyası Aşuresi” yapıldı.



Konya Meram Belediyesi tarafından 27-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinliğe, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Meram Kaymakamı Resul Çelik,  Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Önder Kutlu, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

Hz. Mevlana’nın aşçısı Ateşbâz-ı Veli’yi anmak adına organize edilen “Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri” etkinliklerinin açılışında konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, yeme içme kültürünün ulusların hem yaşam biçimlerini ortaya koyduğunu hem de onlar hakkında önemli ipuçları verdiğini söyledi.  Dünyada adına ilk türbe yapılan aşçı olma özelliği taşıyan Ateşbaz Veli’nin, Mevlevî zarafetini taşıyarak yaşamış gönül erlerimizden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Başkan Toru, “Şehrimizin yemeklerini, ceddimizden bize intikal eden muhteşem mirasın damak zevkini, yaşatmak ve yansıtmak öncelikli amacımızdır” diye konuştu. Türk Dünyası’nda derin izler bırakan İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” şiarına “Aşta Birlik” kavramını da ekleyen Toru, Türk Dünyası’nın her yönüyle bir bütün olduğunu vurguladı.

Türk Dünyası Aşuresi 1

Protokol konuşmalarının ardından “Kazan Açma Merasimi” düzenlendi ve misafirlere kazanlarda pişirilen yemekler ve aşure ikram edildi. Etkinlikler, öğleden sonra Dutlu Koruluğunda ve korulukta kurulan Selçuklu Otağı’nda devam etti. Açılan “Türk Dünyası ve Yedi Bölge Yedi Lezzet Stantları” ile “Mutfak Avadanlıkları Sergisi” büyük ilgi gördü. Türk Dünyasından gelen misafirlerin, “Gastro Şovları” etkinliklere renk kattı. Büyük beğeni toplayan şovlarda Türk Dünyası lezzetleri ve şeflerin şovları büyük alkış aldı. Sergiye katılan ve stantları gezen misafirler gerek Türk Dünyasının gerekse Türkiye’nin yedi bölgesinden gelen katılımcıların lezzetlerini tatma ve şovlarını seyretme imkanı buldu. Etkinlik kapsamında, “Konya Mutfağı Yöresel Yemek Yarışması” gerçekleştirildi. Organizasyonun en çok ilgi çeken bu bölümünde katılımcılar “En iyi” olabilmek adına ter döktüler.

Konya’nın gastronomi turizmini geliştirmek adına en önemli organizasyon olan “Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri” Konya’nın çeşitli bölgelerinde dağıtılan “Aşure Çorbası” ile son buldu. 10 bin kişiye dağıtılan aşure için ayrıca bu yıl Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. Çorbaya, TÜRKSOY tarafından davet edilen Türk Dünyası aşçılarının getirdikleri ürünler katılarak ilk “Türk Dünyası Aşuresi” yapıldı. “Türk Dünyası Aşure”si vatandaşlara Meram Belediye Başkanı Fatma Toru tarafından ikram edildi.

Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri

For the first time, the Ateşbaz Veli Aşçı Dede Cuisine Festival organized with the contribution of the International Organization of Turkic Culture TURKSOY in Konya featured a “Turkic World Ashure”, a traditional dessert made with ingredients from various regions of the Turkic World.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest