GenelGüncelKırım TarihiTürk Dünyası

EVLİYA ÇELEBİ TATARLARIN MİSAFİRPERVERLİĞİ’Nİ VE KEBABI ANLATIYOR

17. yüzyılın tanınmış seyyahı Evliya Çelebi 10 ciltten oluşan ünlü seyahatnamesinden birinde Bahçesaray şehrini ayrıntısıyla anlatırken, bu şehrin araba tekerleği аteşinde pişmiş kebabının çok meşhur olduğunu kaydedip, onunla ilgili şu hikâyeyi nakleder:
«Heyhat sahrasında Kıpçak  Bozkırında bir Nogay Tatarı, konar  göçer bir Tatara misafir olur. Tatar misafirine riayet  (hürmet) etmek ister. Bir koyun boğazlar.  Fakat koyunu kızartmak için odun yok..Bir arabası var ama onun üzerinde de canından aziz bir mahbube gelini varmış.Mahbubesini sahraya bırakıp arabanın tekerleğini yakarak koyunu kızartır. Sonra Nogay derhal kendi ilinden yedi araba mal getirip ev sahibine verir. Tatarlar arasında hürmet makamında araba tekerleği ile  pişmiş koyun kebabı yedirirler. Hatta Tatar  birisi  ile çekişse “Neni körgenmen, bana ne minnet kastarsın, yoksa araba tekerleği ile pişmiş kebabını mı aşadım?” derler».
 
(Evliya Çelebi Seyahatnamesi, 1970: 217).



tatar döner kebab
tatar döner kebab

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest