GenelGüncel

Yaşar Yakış, AK Parti Kırım’ı oy için kullanıyor.

Türkiye’nin Kırım meselesine olan tavrını yorumlayan Eski diplomat ve AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan Yaşar Yakış, AK Parti’nin Kırım’ı oy için kullandığını iddia etti.

Eski diplomat ve AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan Yaşar Yakış,  Suudi Arabistan merkezli medya kuruluşu için kaleme aldığı yazısında, “ Türkiye, öncelikle haksız bir hamle olduğuna inandığı için Kırım’ın ilhakına karşıdır, ancak Türkiye’nin güçlü Tatar diasporasının oylarından yararlanma niyeti de olabilir. Rusya-Ukrayna ilişkileri şu an bulundukları yerde kaldığı sürece, Ankara’nın Kiev ile ilişkileri Türkiye-Rusya ilişkilerini şu ya da bu şekilde etkileyecektir.  Kırım meselesini Türkiye’de seçim amaçlı kullanmak hassas bir seçenektir.” Diyerek Türkiye’nin Kırım’a bakışının AK Parti hükümetinin oy toplama niyetiyle şekillendiğini iddia etti.

İşte Yaşar Yakış’ın o yazısı:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Ukrayna-Türkiye ilişkilerini etkileyebilecek resmi bir ziyarette bulundu.

Gerçekleştirilen ziyaret, Türkiye-Ukrayna Üst Düzey Stratejik Konseyi toplantısı çerçevesinde gerçekleşti. Toplantıda altı anlaşma imzalandı. Bunlar arasında bir serbest ticaret bölgesi kurulması, askeri işbirliği alanında bir finansal anlaşma ve çeşitli teknik ve idari alanlarda diğer anlaşmalar hakkında bir mutabakat zaptı yer aldı.

Rusya-Ukrayna ihtilafı konusunda, Türkiye şu ana kadar mümkün olduğunca tarafsız kalmıştır. Rusya ile yakın ilişkilerine rağmen, uluslararası toplumun yanında yer aldı ve Rusya’nın Kırım ilhakını tanımayı reddetti.

Mart 2019’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan’ı Türkiye’nin katkısıyla Kırım’ın Simferopol kentinde inşa edilen yeni bir caminin açılışına davet etti, ancak Türk cumhurbaşkanı katılmayı kabul etmedi. Açılış ilk olarak geçen yıl 21 Nisan’da planlandı, ancak bu yıl 21 Nisan’a ertelendi.  Muhtemelen Erdoğan’a düşünmek için zaman vermek için böyle yapıldı.

Ukrayna-Rusya ilişkileri şu an bulundukları yerde kaldığı sürece, Ankara’nın Kiev ile ilişkileri Türkiye-Rusya ilişkilerini şu ya da bu şekilde etkileyecektir. Tatar meselesini Türkiye’de seçim amaçlı kullanmak hassas bir seçenektir. Türkiye Kırım Tatarlarının davasını ilerletmek için bir şeyler yaparsa, bu soruyu Rusya ile tartışmak daha gerçekçi olurdu.

Moskova, orada yaşam koşullarını artırdığını göstermek için Kırım’a büyük yatırım yapıyor. Ulaşım altyapısı geliştirilirken, yarımadanın en önemli kültürel mirası olan Bakhchysarai’deki Tatar Han’ın Sarayı – yerel Tatarların kalbini kazanmak için yenileniyor.

Bu konu çok önemli ama aynı zamanda hassas bir konu. Türkiye’nin üzüm yemek için bağa girmesi ve bahçivanı dömemeye özen göstermesi gerekir.

Kaynak : https://www.yeniakit.com.tr/haber/yasar-yakistan-skandal-kirim-aciklamasi-1057149.html

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest