GenelGüncelTürk Dünyası

YAŞADIĞI SÜRECE KIRIM YÜREĞİNİN CENNET HELVASIYDI

ARAMIZDAN AYRILIŞININ 11 YILI ( 16 EYLÜL 2008)
KEMAL ÇAPRAZ

1964 yılında Kastamonu’nun Araç ilçesinde dünyaya gözlerini açtı. İlk ve orta tahsilini İstanbul’da okudu.. 1987 yılında İstanbul gazetecilik okulundan mezun oldu. Yüksek lisansını “Kırım Türk Basını ve İsmail Gaspıralı” üzerine yaptı…!
Özellikle Kırım başta olmak üzere, Türk Dünyasını oluşturan Türk devletleri ve halkları üzerine oldu. Yaptığı sürekli çalışmalarıyla tanındı. Türkiye, Orta Doğu, Kurultay, Türk Diplomatik gazeteleri yanında, Orkun, Tarih, Kardaşlık ve Kırım dergilerinde araştırma ve makaleleri yayınlandı. Kırım adlı telif eseri bulunmaktadır…!
Kırım ve Türk dünyası Çapraz için ruhunun Cennet helvasıydı. Yazdığı her kelime coşkun pınarlar vasıtasıyla buralara gittiği kalp gözüyle hissediyordu. Yüce dağların arkasında buralara ancak kalemi ile gidebiliyordu…!

Münir Balıca
Münir Balıca


Milliyetçi düşünce ile büyümüş, daha ilkokul yıllarında milliyetçiliği ile bu yolda kalbini sonsuzluğa açan birisiydi….!
Ufuk ötesi gazetesini bir avuç arkadaşı ile yoktan ve var eden Kemal Çapraz’ın bu gazete milliyetçiliğin sevda kokan gülüydü. Tırnakları ile toprağı kazırcasına çok güzel günlere getirdiği Kemal Çapraz’ın vefatı sebebiyle, Ufuk Ötesi ailesince hazırlanan bu yetim gazetenin son sayısı “ Kemal Çapraz Özel Sayısı “ olarak aralıksız yedi yıl boyunca ara vermeden yayınlanmasına ile hizmet verdiği Türk dünyası ve Kırım Dünyasına veda ediyordu…!
Kasırgalı bir denizde, çalkalanan bir sal’ da, Türk’i limanlarını kaleminle ruhunla ve mükemmel insanlığı ile yaşamının en verimli çağında, Türk dünyası için kendine iletilen hiçbir isteği çevirmeyen 15 Eylül 2008 akşam saatlerinde Kartal’da geçirdiği trafik kazası, tüm dostlarının yıkılışına sebep oluyordu. 16 Eylül 2008 sabahı bu güzel insan ruhunu hakka teslim etti…!
Cenaze töreni sırasında Çapraz‘ın tabutu Türk Bayrağı yanı sıra, gönül köprüsü oluşturduğu Türk’i ve Kırım Bayrakları ile donatıldı….!
Kemal Çapraz’ın yüreğinin gizli ateşi Kırım ve Mustafa Cemiloğlu, Cengiz Dağcı ve diğerleri söylendiğinde olay olumlu ise gülümser, olay üzücü ise uzaklara dalardı. Defalarca Kırım’a gitti. Ana yurtlarına yerleşmek isteyen Kırım Türklerinin çektikleri acıları, yazılarına ve konuşmalarına aktardı. Türkiye’de Kırım duyarlılığının uyanmasında Kemal Çapraz’ın büyük emeği vardır…!
Bir çok anıları ile dolu kısa hayatını hep Türklüğün ruhu ile yaşadı . Bu anılarında Memduh Yağmur ;
“10 yıl önceydi sanırım. Bozkurt araştırmalarında bana orijinal bir şeyler var mı diye sorduğunda, verdiğim ve ilk defa gördüğü, 1700 ‘lü yıllardaki İran Horasan Avşarlarının Bozkurt’lu armasını görünce verdiği sevinç tepkisini de hiç unutmam….!
Gözleri devamlı olarak Türk’i insanlarına yapılanlar için güneş yanmasıydı. Ruhunda hüzün eserdi Şahdamarında, Ab-ı hayatın ona yakıştırdığı yaşamında bu insanın ruhunun güzelliği “ kubbede bir hoş seda olarak kaldı….!
Son yazısının başlangıcından alıntılar ;
Türkiye ateş çemberinde..
Ufuk Ötesi Ağustos 20008
“ Kafkaslarda uzun zamandır süren gerginlik sonuçta savaşa dönüştü. Gürcistan’ın Güney Osetya’ya girmesiyle başlayan savaş Rusların anında müdahalesiyle birden bire bölgeye yayıldı. Aslında savaş ne 70 bin nüfuslu küçük bir bölge olan Güney Osetya için çıkmıştı, ne de Abazya için.
Güney Osetya bardağı taşıran son damlaydı. Uzun zamandan bu yana ABD ile Rusya Federasyonu arasındaki kapışma sonunda Güney Osetya vesilesiyle patladı…!”

Güzel amel işleyenler bulunacağı Cennetü’l- Meva , mekanı olsun….!

Pin It on Pinterest