GenelGüncelTürk Dünyası

Uygur Müzik ve Tiyatro Topluluğu Türkiye’de

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Kuddus Kujamyarov Devlet Akademik Uygur Müzik ve Tiyatro Topluluğu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un organizasyonu ve evsahipliğinde düzenlenen Türkiye turnesi çerçevesinde bulunduğu Ankara’da TÜRKSOY Genel Sekreterliği’ni ziyaret etti.

TÜRKSOY Konferans Salonu’nda gerçekleşen görüşmede Uygur Tiyatro Topluluğunu selamlayan TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov, Türk halklarının yaşadığı Çin seddinden Adriyatik’e kadar geniş coğrafyada varoluş mücadelesini sürdüren ve kültürü, sanatı, gelenek-göreneklerini, kimliğini koruyarak günümüze kadar yaşatmayı başaran kardeş halklardan Uygur Türklerinin temsilcilerinden oluşan topluluğu tanıtmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Uygur Müzik ve Tiyatro Topluluğu

Kaseinov, Uygur Müzik Ve Tiyatro Topluluğu’nun kurulduğu 1934 yılından bu yana Uygur halkının tarihini, kültürünü, dilini, geleneklerini izleyicilere tanıtarak, vatanseverlik, milli bilinç, hoşgörü, halkların kardeşliği ve yüksek ahlak gibi değerleri aşılamaya çalıştığını kaydetti.

Kazakistan’daki Uygur Türklerinin sanatsal gelişimine katkıları emsalsiz olan bu topluluğun, bu yıl 100. doğum gününü kutlanan, Uygur halk müziğinin kurucularından Kuddus Kujamyarov’un adını taşıdığını hatırlatan Kaseinov, Kujamyarov’un geçtiği hayat yolculuğuyla genç nesillere örnek niteliğinde bir şahsiyet olduğunu belirtti.

Genç yaşlarından itibaren disiplinli, hırslı, amacına olan sadakati ile başkalarından seçilen Kujamyarov’un, Uygur Türklerinin tarihinde ilk besteci olma hayalini gerçekleştirdiğini vurgulayan Kaseinov, bestecinin, Uygur milli melodileri üzerine bestelenen eserleri, özgün teknikleri, keskin bir ahenkli dili ile Uygur müziğine ayırıcı nitelik kazandırdığı dile getirdi.

Kuddus Kujamyarov Devlet Akademik Uygur Müzik ve Tiyatro Topluluğu’nun yönetmeni Murat Ahmediyev, TÜRKSOY’un isteği üzerine 3 farklı performans ile Türkiye’de bulunduklarını ve Uygur halkına özgü bu kültür gösterilerini Adana, Ankara ve İstanbul’da sergileyeceklerini söyledi.

Ahmediyev, Uygur Türklerinin çoğunluğunun yaşadığı Çin’in dışında tek Uygur Tiyatrosu olma özelliğini taşıyan tiyatronun Uygurların zengin kültürünü ve sanatını Türkiyeli sanatseverler ile buluşturarak tanıtılmasına katkı sağladığı için TÜRKSOY’a da teşekkürlerini iletti.

Uygur Türklerinin kültür ve sanatını, müzik ve tiyatro gösterileriyle yaşatmayı ve tanıtmayı amaç edinen Uygur Müzik ve Tiyatro Topluluğu, Türkiye turnesi kapsamında Adana, Ankara ve İstanbul’da düzenleyeceği gösterilerle Türk sanatseverlerle buluşacak.

TÜRKSOY’un 25. kuruluş yıldönümü ve ünlü Uygur besteci Kuddus Kujamyarov’un doğumunun 100. yılına ithafen düzenlenen turne kapsamında Uygur sanatçılar, Türk Dünyası’nın ortak destanı olan “Garip ile Senem” ve Türk halklarının müzik sanatında önemli yeri bulunan, Uygur Türklerinin yaşadığı coğrafyada doğduğu bilinen “Makamlar”ın tanıtılacağı “Gizemli Mugamlar” gösterileriyle 31 Ekim’de Keçiören’de, 1 Kasım’da Ankara Devlet Tiyatrosu Akün Sahnesinde ve 4 Kasım’da İstanbul Devlet Tiyatrosu Cevahir Sahnesinde seyirci önüne çıkacak.

Uygur Müzik ve Tiyatro Topluluğu TÜRKSOY

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest