GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Türkmenistan’daki Oğuzhan ve Oğulları Çeşmesi, Guinness Dünya Rekorlar kitabına göre dünyanın en büyük çeşmesidir.

2008 yılında inşa edilen Oğuzhan ve Oğulları Çeşmesi, Aşkabat Uluslararası Havalimanı’ndan başkentin merkezinde giden yol üzerinde olup kentin ana sembollerinden biridir.

Çeşme, Guinness Dünya Rekorlar kitabına göre dünyanın en büyük çeşmesidir. Bu kompleks yaklaşık 15 hektarlık toplam 27 adet senkronize, ışıklı ve tamamen programlanabilir çeşme alanı içermekte ve bu kompleksinin aydınlatma sistemi güneş enerjisiyle çalışmaktadır.

Çeşme, Türk halklarının efsanevi atalarını Oğuz Han ve altı oğlu Gün Han, Ay Han, Yıldız Han, Gök Han, Dağ Han ve Deniz Han’ı tasvir eder.

Anıtların inşaasında Türkmenistan Halk Sanatçısı Babasarı Annamuradov’un yönetimindeki sanatçılar çalışmıştır. Sanatçılara göre, bu anıtlar, Türkmen halkının barışçılığını, kırılmaz birlik ve bütünlüklerini ve modern Türkmenistan’ın ruhunu ve gücünü sembolize etmektedir.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest