AşkanaGenelGüncelKültür Sanat

Azerbaycanlıların en sevdiği tatlı çeşidir, Şeki Baklavası

Azerbaycan’da tatlıların baş tacı: Şeki Baklavası
Şeki Baklavası
Şeki Baklavası

Azerbaycan’ın tarihi şehirlerinden biri olan Şeki, kültürel dokusu, yüzyıllara meydan okuyan abideleri, yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve leziz yemekleriyle cazibe merkezi olma özelliğini kaybetmiyor. Şeki şehrini ziyaret eden turistlerin mutlaka tattığı Şeki baklavası, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da biliniyor.

Hazırlanışı zor olan baklavanın sırrını kimseyle paylaşmayan Şekili ustalar, siparişleri yetiştirmede bir hayli zorlanıyor.

İlk aşamada pirinç unundan hazırlanan küre şeklinde erişte pişiriliyor. Baklava için ilk önce tepsinin en altına dört tane erişte koyuluyor. Üzerine isteğe bağlı olarak öğütülmüş ceviz veya fındık içi ekleniyor.  Daha sonra, en üste yine dört tane erişte koyarak kapatılıyor ve baklava presleniyor. Safrandan hazırlanmış boyayla da baklavanın üzeri süsleniyor. Bu şekilde fırında 10 dakika kadar pişiriliyor. Sonra üzerine daha önce hazırlanmış şerbet dökülüyor. Baklava bir gün bu şekilde bekletilmesinin ardından yenmeye hazır oluyor.

Azerbaycan’da gerçek Şeki baklavasının sadece bu şehirde yapılabildiğine dikkat çeken ustalar, dünyada bu baklavanın benzerine rastlanmadığın söylüyorlar.   

Kadayıfın daha lezzetli çeşidi olan bu tatlıya baklava denmez orada, Şeki helvası denir.

Şeki Baklavası
Şeki Baklavası

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest