GenelGüncel

Türkmenistan’da At Bayramı bu yıl da şenliklerle kutlandı

Başta Aşkabat Olmak üzere Türkmenistan’ın her bölgesinde , Ahal- Teke “Türkmen Atı Milli Bayramı” çeşitli etkinliklerle festival havasında kutlanıyor.

Başkent Aşkabat’ta “Türkmen Atı Milli Bayramı” münasebetiyle, hafta başından itibaren devam eden fuar, serge, toplantı, konferans ve eğlencelerin ardından hafta sonunda Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla Ahal-Teke Binicilik Kompleksi’nde renkli kutlamalar düzenlendi.

Kutlamalara Bakanlar Kurulu Başkan Vekilleri, meclis başkanları, bakanlıklar,  askeri ve kolluk kuvvet başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Halk şarkıları, milli kültür-sanat etkinlikleri ve  geleneksel folklor gösterilerinin sergilendiği bir festival havasında gerçekleşen Ahal Teke At Bayramı kutlamaları, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Hipodroma gelmesi ile başladı. Berdimuhamedov Türkmen Halkının milli at bayramını kutladı. Türkmenlerin atlara olan sevgisini vurgulayan Türkmen lideri, Akhal-Teke ırkı atların  korunması, yetiştirilmesi ve çoğaltılması çalışmalarının, modern teknolojilere dayanan devlet politikası düzeyine taşındığını ifade etti.

Türkmen milli kültür öğelerinin sunulduğu sergi kapsamında Türkmen Atı Milli Günü onuruna sergiye katılan heykeltraşlar, halı dokumacıları ve sanatçılar, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından ödüllendirildiler.

Devlet Başkanı’nın hipodromdaki yerini almasından sonra geleneksel Ahal Teke at yarışları başladı. 7 Parkurda yapılan at yarışlarında birinciliği kazanan binicilere ödüller verildi.

Her Nisan ayının son haftası cumartesi ve pazar günleri Türkmenistan’da Türkmen Atı Milli Bayramı olarak kutlanıyor. Bayramda iki gün resmi tatil yapılıyor.

Türkmen kültüründe, Ahal-Teke ırkı, büyük milli miras hazinesi olarak kabul ediliyor. ‘Cennet Atları’ lakabıyla anılan  Ahal-Teke atları, Türkmen halkının bağımsızlık ruhunun ve ince zevkinin bir timsali olarak görülüyor.

Ahal-Teke atlarının ırklarının saflığını korumak ve sayısını artırmak için devlet tarafından çalışmalar yapılıyor. Ahal-Teke  Türkmen atı yetiştiriciliği, atlı sporların  geliştirilmesi ve  bu alanda dünya ülkeleriyle karşılıklı işbirliği yapılması için hizmet yürüten At Bakanlığı bulunuyor.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest