GenelGüncel

Türkmen halk ozanı Şükür Bağşı’nın hayat hikayesi, Aşkabat Drama Tiyatrosu’nda sahnelendi

Tiyatro sezonunun finalinde Kültür çalışanlarına ithaf edilen “Dutar’ın sesi” isimli oyun, Türkmen yazar  Nurmurad Sarıhanov’un “Şükür Bağşı’nın Hikayesi” kitabından sahneye aktarıldı.

Oyun, Türkmen halkıyla özdeşleşen telli saz Dutar’ın en büyük ustası olan Şükür Bağşı’nın, İran Hanı’na esir düşen kardeşini, Dutar sayesinde kurtarışı üzerinden sahneleniyor. Yaşanmış bir olaydan esinlenerek sahnelenen öyküde;  İran Hanına esir düşen kardeşini kurtarmak için silahlı çatışma veya fidye ile kurtarmayı öneren Obasına karşı çıkan Şükür Bağşı, kardeşini elindeki Dutar ile kurtaracağını söyler ve İran’a giderek,  Han’a, kardeşini Dutar ile kurtarmaya geldiği haberini gönderir. Han, Şükür Bağşı’yı kendi ozanı Gulam ile yarıştırır ve zorlu bir rekabetten sonra, ustalığını kabul ederek, esir tuttuğu kardeşini Şükür Bağşı’ya teslim eder.

“Türkmen sazı dostluk sazı” temasının işlendiği; müziğin barış, dostluk ve kardeşlikte çok güçlü bir araç olduğunu, Türkmenlerin, tarihi olayları, isteklerini, duygularını müzik ile ifade ederek bu geleneği nesilden nesile aktardıklarını vurgulayan oyun, büyük ilgi görüyor.

Halk ozanı Şükür Bağşı’nın hayatı daha önce de sinemaya aktarılmıştı.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest