GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

TÜRKLÜĞÜN DEĞERLER MANZUMESİ İSTİKLÂL MARŞI 100 YAŞINDA

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kahraman Türk ordusu ve milletine ithafen yazdığı İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edildi.

İSTİKLAL MARŞI NASIL YAZILDI?
Kurtuluş Savaşı devam ederken Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) “Milli Marş” yazılması için şiir yarışması düzenledi ve 500 Lira ödül belirledi.

Gözler, Çanakkale Şehitleri’ne yazdığı muhteşem şiirle Türk milletinin gönlünde taht kuran Mehmet Akif Ersoy’dan çevrildi. Ancak Akif, konulan ödül yüzünden yarışmaya katılmadı. Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif ile görüşerek, onu yarışmaya katılması için ikna etti. Bunun üzerine Mehmet Akif, Ankara’da Tacettin Dergâhı’na kapanarak yaklaşık 10 gün içinde “İstiklal Marşı” adını verdiği “Milli Şiir”i yazdı.

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ – İstiklal Marşı Ne Zaman Kabul Edildi?
TBMM tarafından 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı 10 kıtalık dizelerle kayıtlara geçti.

İstiklal Marşı Ödülü Nereye Bağışlandı?
Milli Şair, İstiklal Marşı’nın kabulünden sonra kazandığı 500 Liralık ödülü Kızılay (Hial-i Ahmer) bünyesindeki Darül Mesai Vakfı’na (Fakir kadın ve çocuklara meslek öğreten ve cepheye kıyafet gönderen vakıf) bağışladı.

Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın
Birkaç gazeteci, ölümünden kısa bir süre önce Mehmet Âkif’i ziyarete gitti. Sohbet sırasında söz bir ara İstiklal Marşı’ndan açıldı ve bir vesile ile değiştirilip değiştirilemeyeceği konuşuldu. Âkif hasta yatağından heyecanla doğruldu, yanından hiç ayrılmayan genç dostu Âsım Şakir’in arkasına koyduğu yastığa yaslanmadan önce, Meclis’te kabul edildiği gün Zonguldak Milletvekili Tunalı Hilmi hariç herkesin ayakta dinlediği İstiklal Marşı’nı değiştirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi. Bitkin bir halde yastığa yaslanırken “İstiklal Marşı bir daha yazılamaz” dedi. “Kimse bir daha İstiklal Marşı yazamaz, ben de yazamam!” Sonra derinden gelen bir sesle: “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” dedi, sustu.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest