Genel

Türkistan’ın has evladı Velican Oduncu, 14 yaşında girdiği cezaevinden, 24 yaşında şehitlik mertebesinde çıktı…

1964 yılında İstanbul Zeytinburnu’nda doğdu. Doğu Türkistan’dan, Türkiye’ye göç eden bir ailenin çocuğuydu. Genç yaşta ülkücü harekete katıldı. Zeytinburnu’nda işlenen bir cinayet nedeniyle tutuklandı. POLDER’li polislerin ağır işkenceleri nedeniyle birçok cinayeti üstlenmek zorunda kaldı. 14 yaşında cezaevine girdi.

Birkaç cezaevi değiştirdi. Son olarak nakledildiği yer Gaziantep Cezaeviydi. Cezaevi maltasına (havalandırma) konan kuşlara yiyecek verir, onların kendisine alışmasını sağlardı. 16 Temmuz 1988 tarihinde maltada kuşlarıyla ilgilenen Velican halen aydınlanamayan bir sebeple şehit edildi. Arkasından sinsice yaklaşan bir mahkum, Velican’ı şişleyerek katletmişti. 14 yaşında girdiği cezaevinden 24 yaşında tabutla çıktı. Mezarı, İstanbul Güneşli Kabristanı’ndadır.

Hakkında onca şiir yazıldı, onca ağıt yakıldı…

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest