GenelGüncelKültür SanatTürk Dünyası

Türk Dünyasının manevi başkenti Türkistan’da “Kültöbe Kenti” adlı park açıldı

Proje, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı, “Eurasian Resources Group” ve Kazak Bilimsel Araştırmalar Kültür Enstitüsü (KazBAKE) arasında yapılan mutabakat zaptı çerçevesinde hayata geçirilmekte.

“Kültöbe Kenti” Arkeolojik Parkı projesinin yüklenicisi olan KazBAKE uzmanlarının verdikleri bilgilere göre parkı geliştirme aşamalarının tümü uluslararası UNESCO ve ICOMOS kuruluşları uzmanlarınca tasdiklenmiş olup Başbakan Askar Mamin’in denetiminde bulunmaktadır.

Adı geçen parkta ziyaretçilere sunulan mimari yapılarla farklı eserler eski sakinlerin günlük yaşam tarzı, hayatı, dünya görüşü ile inançları hakkında geniş bilgi verebilecek niteliktedir.

Parkın eski bölümünde MÖ I. yy.-MS X-XII yy. arasını kapsayan yapılara yer verilmiştir. İkinci bölümünde ise Hoca Ahmet Yesevi’nin yaşam sürdüğü döneme ait birtakım eser bulmakta. Proje sahipleri, Kazak Hanlığı dönemindeki yapıların araştırılmasına büyük önem vermekte. Zira şehir XVI-XVIII. yüzyıllarda Kazak Hanlığının başkenti idi.

“Kültöbe Kenti” Arkeolojik Parkının önemli eserlerini gelecekte 3D teknolojisi ve QR-kodların yardımıyla görmenin mümkün olabileceği multimediya alanına dönüştürme planlanmıştır. Proje sahipleri bahis konusu eşsiz parkın gelecekte birkaç tarihi dönemi kapsayacak ve turistlerin büyük ilgisini çekecek bir park olmakla kalmayıp uzmanların tarih ve kültürü araştırabilecekleri ilmi merkezi dönüşeceğine inanmaktadırlar.

В город Туркестан, считающийся культурно-духовным центром тюркского мира открылся уникальный парк «Городище Культобе».

A unique park called Kultobe Town has been opened in Turkistan, a common city of the entire Turkic world.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest