AşkanaGenelGüncel

Türk Dünyasının geleneksel lezzetlerinden Samsa

Samsa, Türk Dünyasının hemen hemen her ülkesinde en çok sevilen yemek çeşitlerinden biridir.

Zengin Özbek mutfağında samsanın hazırlanışı, malzemesi ve yapılış şekline göre: varaki samsa, tandır samsa, kabak samsa, kök samsa, çift samsa, kebap samsa, katlama samsa, kavurma samsa ve başka bir çok çeşidi vardır. 
Yediden yetmişe herkesin severek yiyeceği en yaygın samsa çeşidini hazırlamak için malzemeler aşağıdaki gibidir:
Hamuru için: 150 ml su ,150 ml süt, 4 su bardağı un ve ağız tadınıza göre tuz
İç harcı için: 400 gram kıyma, 2 adet kuru soğan, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz isteğe göre karabiber, pul biber ve  kimyon,
Hamur arasında kullanılmak üzere 150 gram eritilmiş tereyağı
Yapılışı:

Soğanı küçük-küçük doğrayıp, başka iç harcı malzemeleriyle birleştirip, karıştırın. Hamur malzemelerini karıştırarak yoğurun. Hazırlanmış hamuru 30 dakika dinlendirin. Hamuru iki bezeye bölüp ince yuvarlak şekilde açın. Erimiş tereyağını  açılmış hamurun üzerine sürün. İkinci yufkayı da üzerine serip, tekrar yağlayın. Sonra da yufkaları rulo şeklinde sarın. Buzdolabında 25-35 dakika bekletin. (Bu samsaların daha iyi şekil almasını sağlar.) Ruloyu buzdolabından alıp yaklaşık iki parmak genişliğinde kesin. Bu küçük bezeleri oklavayla açın, ortasına iç harcı koyun.

Samsaya zarf, yuvarlak üçgen gibi istediğiniz şekli verebilirsiniz. Tepsiye dizilen samsaların üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin. 

180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest