GenelGüncelKültür Sanat

Türk Dil Kurumundan Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü

Türk Dil Kurumu, Kırım Tatar Türkçesi üzerine hazırlanan en kapsamlı sözlüklerden biri olan “Kırım Tatar Türkçesi-Türkiye Türkçesi-Rusça Sözlük”ü okuyucuyla buluşturdu.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan kurumlardan biri olan ve farklı dillerin sözlüklerin yayımlamayı sürdüren Türk Dil Kurumu, Türk lehçelerinin sözlüklerini de yayımlıyor. Kurum, bu zamana kadar Azerbaycan, Hakas, Karaçay-Malkar, Kıpçak, Kırgız, Kumuk ve Yakut Türkçesi sözlüklerini yayımladı. 2017’de ise Kurum hacimli bir Başkurt Türkçesi sözlüğü yayımlayarak alandaki mühim bir boşluğu doldurmuştu. Şimdi ise kapsamlı bir Kırım Tatar Türkçesi sözlüğü Kurumun yayınları arasındaki yerini aldı.

“Kırım Tatar Türkçesi-Türkiye Türkçesi-Rusça Sözlük” Prof. Dr. Refik Muzafarov’un 1973’te tamamladığı ancak Sovyet Rusya’da yayımlanmasına izin verilmeyen “Kırım Tatarcası-Rusça Sözlük”e dayanmaktadır. Prof. Dr. Refik Muzafarov 12 binden fazla kelimeyi dâhil ettiği sözlüğünün sonunda ise kadın ve erkek adlarının listesiyle Kırım yer adlarının listesine yer verir. Sözlüğün Türkiye Türkçesine uyarlamasını ve baskıya hazırlığını ise Nariman Seyityahya yaptı. Sözlükte Kırım Tatar Türkçesinden kullanılan kelimelerin Türkiye Türkçesi ve Rusça karşılıklarına yer veriliyor. Sözlüğün madde başları gerek Türkiye’de Kırım Tatar Türkçesini öğrenmek isteyenlere gerekse de Türkiye Türkçesini öğrenmek isteyen Kırım Türklerine kolaylık sağlamak maksadıyla hem Latin hem de Kiril harfleriyle veriliyor.

Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest