GenelGüncelTürk Dünyası

TİKA’nın Gönüllüleri Özbekistan’da

TİKA koordinasyonunda, Türk Hava Yolları , Anadolu Ajansı ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu iş birliğinde düzenlenen “2018 Tecrübe Paylaşım Programına” katılan gönüllü öğrenciler Özbekistan’ın tarihi Semerkant şehrinde çalışmalarını sürdürdü.

Gönüllü öğrenciler, programın ikinci gününde Semerkant’ın Konigil Mahallesi’ndeki “Semerkant İpek Kağıdı” atölyesinde yüzyıllar öncesinin teknikleriyle kağıt üretimi geleneğini yerinde inceledi.

Atölye sahibi Zarif Muhtarov, gönüllü öğrencilere Ortaçağ döneminde kullanılan kağıt üretme tekniklerini gösterirken, atölyede 8. yüzyıldan başlayarak 18.yüzyıla kadar kullanılan tekniklerle kağıt üretildiğini aktardı. Atölyedeki faaliyetler hakkında bilgi alan gönüllü öğrenciler, atölyede çalışarak tarihi tekniklerle kağıt üretimi sürecinde yer aldı.

Muhtarov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancı seyyahların sürekli olarak atölyelerini ziyaret ettiğini anımsatırken, ilk defa Türkiye’den tecrübe paylaşımı için öğrencilerin geldiğini ve bunun kendileri için sevindirici olduğunu belirtti.

Gönüllü öğrenci Rümeysa Nur Karaman da halen Ortaçağ teknikleriyle kağıt üreten Semerkant kağıt atölyesiyle yakından tanıma fırsatı bulduklarını kaydederek, bunun kendilerini çok etkilediğini ve atölyede çok şey öğrendiklerini ifade etti. Karaman, dut ağacı kabuğundan yapılan ve 2 bin yıl boyunca dayanıklı olan Semerkant kağıdının birçok süreçten geçtiğini, kendilerinin tüm bu süreçleri tek tek incelediklerini dile getirdi.

Gönüllü öğrenciler, ayrıca Semerkant’taki Mirza Uluğbey Rasathanesi ve İmam Maturidi Türbesi’ni ziyaret etti.

Özbekistan’daki temasları boyunca meşhur Özbek pilavının nasıl yapıldığını da öğrenecek olan öğrenciler, ayrıca Buhara şehrinde de çeşitli etkinliklere katılacak.

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest