GenelGüncel

Tataristan Müftüsü, Putin’in Anayasa değişikliğine karşı çıktı

Tataristan Cumhuriyeti’nin Müftüsü Kamil Samigullin, Rusya Anayasası’nda Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce Devlet Duması’na sunduğu “devleti oluşturan insanlar” üzerinde yapılan değişikliğe karşı çıktı.

Müftüsü Kamil Samigullin, “Anayasa’da“ devleti oluşturan insanlar ”kavramını tek bir ulusa uygulandığı gibi yansıtmakta olumlu bir ihtimal görmüyorum” dedi.

Samigullin, değişikliğin “telafisi mümkün olmayan sonuçları” konusunda Putin yönetimini uyararak, “Rusya’nın modern topraklarında Ruslarla birlikte birçok başka yerli halkın yaşadığını” ve hepsinin “bu devletin oluşumuna katkıda bulunduğunu” belirtti.

Rusya Baş Müftüsü Şeyhulislam Talgat Safa Tajuddin de, Tataristan Müftüsü Samigullin’in açıklamalarına destek verdi.

Rus Ortodoks Kilisesi temsilcileri de, Putin tarafından önerilen anayasa değişikliğini eleştirdi.

Vladimir Putin, Rusya Anayasası’nda, ülkenin anayasasında değişiklik yapan tasarının ikinci oylama arifesinde Devlet Duması’ndan önce “devleti oluşturan bir ulustan” bahseden bir değişiklik yaptı.

Rus dilinin devlet dili ve Rusya’da devleti oluşturanlar insanların dili olduğu ifade edildi. Aynı zamanda Putin, cumhuriyetlere Rusça ile birlikte devlet dilleri olarak ulusal diller kurma fırsatı vermeyi önerdi.

Buna ek olarak, Putin birkaç değişiklik daha yaptı. Anayasa’da “ataların geçtiği” Tanrı’ya olan inancından bahsetmeyi, bir erkek ve bir kadın birliği olarak evlilik kavramını güçlendirmeyi, Rusya’yı Sovyetler Birliği’nin yasal halefinin statüsünü güvence altına almayı, “ülkenin topraklarını yabancılaştırmayı amaçlayan herhangi bir eylemi yasaklamayı” önerdi.

Putin tarafından sunulan yasa tasarısı, değişikliklerin yürürlüğe girmesi için yapılacak halk oylaması ile onaylanması gerekiyor.

15 Ocak’ta Devlet Başkanı Putin, Federal Meclise bir mesaj verdi ve Rusya Anayasası’nı değiştirmeyi planladığını duyurdu. Özellikle, Cumhurbaşkanı Putin, Rusya Anayasası’nın uluslararası hukuka göre önceliğini belirleme ve Danıştay’ın ülke ana hukukundaki statüsünü ve rolünü pekiştirme gereğini belirtti.

Muhalefet ise, Putin’in 2024’te başkanlık süresinin sona ermesi ve Devlet Konseyine başkanlık etmek için bu tedbiri duyurmasından korkuyor. 

Değişikliklerle ilgili tasarının ikinci oylamasının 10 Mart’ta (yarın) Devlet Duması’nda yapılması planlanıyor ve 11 Mart’ta yapılacak üçüncü üçüncü oylamada kabul edilmesi bekleniyor.
Anayasa değişikliklerine ilişkin oylama 22 Nisan’da yapılacak.

Kaynak: Chechenews.com

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest