GenelGüncelKültür Sanat

TATAR TARİHİ ÇİKOLATA GİBİ TATLIDIR

Tatar çocuklarını sevindirmek isteyerek, aynı zamanda milli terbiye vermek maksadıyla, artık diğer yıl sonraki “Azatlık” Tatar Gençleri Birliği kuruluşu miniklerimize lezzetli hediyeler hazırladı. Milli ruhlu aktivistler geçen yıl Gayaz İshaki ve Sadri Maksudi fotoğraflı çikolatalarla mutlu etmişti. 2029’de ise, çocukları Altın Orda hazinesi bekliyor.

Bilindiği üzere, 2019. yılda milletimiz ve cumhuriyetimiz Altın Orda devleti kuruluşunun 750. yıl dönümünü kutladı: çeşitli toplantılar, ilmi konferanslar, hatta Kazan’dan Bulgar’a koşu maratonu da düzenlendi. Tarihimizdeki en büyük devletlerden birini anıp mirasımızı halkımıza daha da derinden ulaştırmak ve en önemlisi yeni büyüyen nesli şanlı geçmişlerimizle tanıştırmak için, “Azatlık” teşkilatı epey özgün bir adım attı. Altın Orda sikkeleri şeklinde çikolatalar çıkardı. Neden ibaret ki onlar?! Belçika’dan getirilmiş çok lezzetli, sütlü çikolatalara sikke şekli verildi ve altın renkli folyoya sarıldı. Sikkenin bir tarafında Mengi Timur tamgası, diğer tarafında güneş ve pars resmi basıldı. Birlik reisi Nail Nebiulla’nın dediğine göre, onlar tarihi olarak doğru sikke resmini almışlar. “Tam olarak böyle sikkeler Özbek Han devrinde, 1336-1337 yıllarında Saray şehrinde bastırılmaktaymış. Bu devirdeki paranın resmini temel olarak almanın maksadı iki tane. Birincisi, Özbek Han devrinde Altın Orda devletinin en büyük büyüme devri olmuş. İkincisi ise, resimdeki pars, şimdiki Tataristan tuğrasına benziyor. Elbette, milli terbiye olarak bu pek ilgi çekici.” dedi.

Teşkilat aktivistlerinin bildirdiğine göre, genel olarak 2000 tane Altın Orda çikolatası çıkartılmış. Onlar öğretmenler, anne babalar aracılığıyla en aktif, tarihle ilgilenen, iyi okuyan öğrenci Tatar çocuklarına, çeşitli etkinliklerde kazananlara dağıtılacak. Bu hazine ilk sırata Tatar dili ve tarih öğretmenlerine Altın Orda ile ilgili ders, etkinlik, resim yapma vb. çeşitli etkinlikler düzenleme şartı ile verilecek. Çikolata çıkarma maksatlarına geldiğimizde, birlik aktivistleri tarih ile ilgilendirmek için yapıldı, diye konuştular.

“Günümüzde çocuklarımızı halkımızın çok zengin ve şanlı tarihiyle ilgilendirmek için türlü yöntemler kullanmak önemli. Milli hareket, ayrıca “Azatlık” teşkilatı bu yönde yeni yollar, imkanlar bulmak, geleneksel olmayan etkinlikler yapmak lazım diye düşünüyor. Yeni yıla biz Altın Orda hazinesini, sikke gibi yapılmış çikolatalar hediye edersek ilginç olur diye düşündük. Anlamak gerek, biz şimdi öyle bir zamanda yaşıyoruz ki her yerde ve her şeyi para çözüyor. Çocuklar da bunu iyi anlıyor tabii ki. Tatar eline alıp bakmadan inanmaz, derler. Bu sebeple, tarihi olarak doğru olan Altın Orda paraları olarak yapılmış çikolataları tutarak yazı ve tamgalarını görüp geçmiş nesiller ile bağ hissedip ellerinde gerçek hazine olduğunu hissedip çikolata tadı ile tarihimize, ana dilimize karşı merak da uyanır, diye düşünüyoruz. Yıl başları, mucizeler devri. Sadece çocuklar değil, büyükler de bir mucize olsun diye bekleyerek yaşıyor. Tatar tarihi tatlıdır, bu nedenle onun tadını gerçek manaya aktarıp Altın Orda çikolatalarıyla beraber çocuklarımızın yüreklerinde milletimiz, ana dilimiz ve tarihimize karşı sevgi, aşk ve hürmet duyguları uyanır diye inanıyoruz!” şeklinde konuştu

Nail Nebiulla
Nail Nebiulla

Azatlık Tatar Gençleri Birliği lideri

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest