GenelKırım Tarihi

Taraktaş

Taraktaş, Sudak şehrine 3 km mesafede bir bölgenin adıdır. Adını bu civardaki dağların kayalık doruklarının bir tarağın dişlerini andırır görünümde olmasından dolayı almıştır. Evliya ÇelebiSudak’tan bahsederken kıble yönünde iki saat gittikten sonra Kurbağa Kayası’na ulaştığını belirtmektedir. Bu kaya günümüzde Kırım Tatarları tarafından Baka Dağ olarak isimlendirilmektedir.

Taraktaş, Sudak civarında Kırım Tatarları’nın en yoğun olarak yerleştiği yerleşim yerlerinden birisidir. Bu bölge insanı Kırım genelinde inatçılığı ve gözüpekliliği ile bilinmektedir.

1989’dan itibaren Kırım’a geri dönmeye başlayan Kırım Tatarları’ndan bu civara yerleşenler ile Ruslar arasında yer yer gerginlikler yaşanmıştır. Bunlardan birisinde, iki papazın kaybolmasını ve bunların Tatarlar tarafından öldürüldüğünü bahane eden Ruslar, iki kardeşi (Seyidoğlu Seyid İbrahim ile Seyid Memed) hunharca şehit etmişlerdir. Daha sonra papazların ölmedikleri ortaya çıkınca galeyana gelen halk, bu iki şehidi için yolun hemen üstündeki küçük bir tepenin üzerine bir anıt mezar yapıp, baş ucunu da nazlı nazlı dalgalanan Tarak Tamgalı Gök Bayrağı dikmişlerdir. Anıtın üzerinde şu mısra yer almaktadır;

“Ateş tüşti Taraktaşnın başına, Qurban olduk toprağına taşına…”

Kırım'ın Sesi Gazetesi

27 Şubat 2015 Tarihinde hizmet bermege başlağan www.kiriminsesigazetesi.com maqsadı akkında açıklama yapqan Mustafa Sarıkamış İsmail Bey Gaspıralı’nıñ bu büyük mirasına sahip çıqmaq ve onun emellerini yaşatmaqtır. Qırımtatar Türkleriniñ ananevî, körenek, ürf, adet kibi yaşamlarında ne bar ise objektif şekilde Dünya cemiyetine taqdim etilmektir.

Pin It on Pinterest